Next Goal Wins

7,5 details

  • 97 Min
  • Documentaire
  • Sport
  • Verenigd Koninkrijk
97 Min Verenigd Koninkrijk

Toen het nationale elftal van Samoa 's werelds ergste nederlaag ooit leed tegen Australië (31-0), belandde de kleine eilanden op de laatste plaats van de FIFA-wereldranglijst en werden ze bekend als 's werelds slechtste team. Ondanks het feit dat ze al meer dan 10 jaar geen officiële wedstrijd hebben gewonnen wordt het team bijeengehouden door hun pure liefde voor voetbal, hun diepe geloof en hun trots. Met de hulp van een excentrieke nieuwe coach, de Nederlander Thomas Rongen, bereiden ze zich voor op het volgende WK.

Regie
Mike Brett
Steve Jamison
Cast
Thomas Rongen, Jaiyah Saelua, Nicky Salapu, Gene Ne'emia, Larry Mana'o, Rawlston Masaniai, Charles Uhrle.
Release
25.04.2014
Release NL
23.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Mike Brett en Steven Jamison | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2014

Op de vraag van hun coach wat het enige voetbalelftal van Amerikaans-Samoa moet doen als de tegenstander de bal te pakken heeft, schreeuwt het team dat ze de bal moeten veroveren. En wat moeten ze doen als ze de bal eenmaal in hun bezit hebben? Juist, vasthouden. Het spelletje is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk als je deze twee simpele basisregels aanhoudt, maar het team van het kleine eiland in de Stille Oceaan staat te boek als het slechtste voetbalteam ter wereld. Het grootste debacle was een verlies van 31-0 tegen Australië in 2001. Het is de mannen van Amerikaans-Samoa er alles aan gelegen om gewoon eens één keertje een wedstrijd te winnen en vooral de nare smaak van deze gigantische nederlaag weg te spoelen. Maar dat vereist een wonder voor een team van een eiland met amper zestigduizend bewoners. Zie daar maar eens een fatsoenlijk elftal uit samen te stellen. Maar de geestdrift van de spelers én een Nederlandse topcoach zouden hier wel eens verandering in kunnen brengen.

Dit jaar werd voor het eerst het International Sport Film Festival Amsterdam gehouden. We hebben een overdaad aan filmfestivals in ons land en je kan je serieus afvragen waarom er nog eentje bij moest komen. Toch verdient de sportfilm, of het nu fictie, biopic of documentaire is, een plek met een eigen festival en wie daar nog aan twijfelt moet toch echt Next Goal Wins van Mike Brett en Steve Jamison een kans geven. De docu over het belabberdste voetbalelftal ter wereld beleefde zijn Nederlandse première op dit nieuwe festival. Hij scoort dan ook instant sympathiepunten. Een team dat zich uit de slechts denkbare underdogpositie probeert te worstelen is al blij met één gewonnen match. De kans op revanche op Australië doet zich voor als Amerikaans-Samoa mee mag doen met de kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap. Dat de mannen weinig kans maken moge overduidelijk zijn, maar het is door hun onophoudelijke inzet, enthousiasme en doorzettingsvermogen niet enkel meer geen schijn van een kans. Een beetje hulp van buitenaf is echter wel noodzakelijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en vooral de bal gewoon eens één keer in het doel van de tegenstander.

videotrailers & clips