Intrigerende documentaire over een Zuid-Afrikaanse vissersgemeenschap in gevaar: hun enige kans op rijkdom is de vangst van een bedreigde diersoort.
play

6,2 details

  • 94 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Drama
  • België
  • Nederland
  • Zuid-Afrika

Een stroper, een dode zoon en een gebroken liefdesverhaal worden allemaal bij elkaar gehouden door één thema: de vloek van de abalone, een bedreigde zeeslak die in China gebruikt wordt als geneesmiddel. Maar de illegale oogst heeft desastreuze gevolgen op de traditionele vissersgemeenschap in Kaapstad.

Regie
Heinrich Dahms
Cast
Sherman Pharo.
Release
04.06.2015
Release NL
04.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Heinrich Dahms | Cast: Sherman Pharo, Genine Fisher Figaji, Staggie Trevor Arendse, e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2014

In het water van de Atlantische Oceaan zwemt een haai en deinen zeeplanten met de stroming mee. Ineens glijdt een duikbril voorbij en wordt de rust van de stille onderwaterwereld verstoord. Met een mes snijdt de indringer vakkundig een grote, kleurrijke schelp uit de rotsen. De zeeslak gaat eruit, de schelp zakt eenzaam terug naar de bodem van de oceaan. Dat Zuid-Afrika de vangst van deze bedreigde diersoort heeft teruggeschroefd, is alleen maar positief. Toch? De gevolgen voor de vissersgemeenschap in Hawston blijken desastreus.

Regisseur Heinrich Dahms is geboren in Zuid-Afrika en woont inmiddels in Nederland. In de documentaire geeft hij een stem aan een kleine vissersgemeenschap in het zuidwesten van zijn geboorteland. Liefdevolle kerkliederen en beelden van het mooie landschap aan de oceaan situeren het dorpje Hawston in een landschap van hoop en positiviteit, maar de realiteit is bikkelhard. Zo vertelt Genine met een blik vol pijn over de mysterieuze dood van haar zoon Steven, worstelt Sherman met de harde wetten op zee en verlangt Ellen naar een nieuw leven zonder haar verslaafde man. Vervallen huisjes en een klok zonder wijzers duiden op armoede. Een armoede die is ontstaan doordat de grote vissersbedrijven de zaken hebben overgenomen. Een armoede die alsmaar toeneemt en zijn slachtoffers tot illegale praktijken dwingt. Ze moeten wel, om eten op tafel te zetten. Als ze niet meer op zee kunnen gaan, hebben ze niets meer.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Between the Devil and the Deep

acties