Dukhtar

Dukhtar (2014)

Emotioneel en intens drama uit Pakistan over een moeder die wil voorkomen dat haar tienjarige dochter wordt uitgehuwelijkt om een stammenstrijd te beslechten.
play

7,0 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Pakistan
  • Noorwegen
  • Verenigde Staten
93 Min Pakistan

In de bergen van Pakistan, vluchten een moeder en haar tienjarige dochter weg op de avond van het huwelijk van het meisje aan een stamleider. Een dodelijke jacht op hen begint.

Regie
Afia Nathaniel
Cast
Adnan Shah, Samiya Mumtaz, Mohib Mirza, Saleha Aref, Asif Khan, Ajab Gul, Abdullah Jan, Samina Ahmad, Omair Rana, Zeeshan Shafa.
Release
18.09.2014
Release NL
11.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Afia Nathaniel | Cast: Samiya Mumta (Allah Rakhi), Saleha Aref (Zainab) Asif Khan (Daulat Khan) Abdullah Jaan (Tor Gul), Mohib Mirza (Sohail), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2014

De geschiedenis dreigt zich te herhalen in een bergachtige streek in Pakistan. Allah Rakhi was zelf vijftien jaar oud toen ze werd uitgehuwelijkt. Nu ze eenmaal zelf moeder is, lijkt haar dochter hetzelfde lot te treffen. Zainab is zelfs nog maar tien jaar oud. Allah Rakhi heeft haar hele leven moeten omgooien toen ze van Lahore, de tweede stad van Pakistan vlakbij de grens met India, verhuisde naar de bergstreek in het noorden. Er zijn sinds haar huwelijk twee decennia verstreken en Allah Rakhi’s man is verwikkeld in een complexe strijd met een ander stamhoofd. De mannen staan elkaar naar het leven, maar zien een mogelijkheid om vrede te sluiten. De jonge Zainab is hierbij de inzet, de zogenaamde ‘swara’. Het is een lot dat het jonge meisje zwijgzaam aanvaardt, maar ze heeft geen flauw benul wat haar te wachten staat. In een opvallend gewaagde impulsbeslissing besluit Allah Rakhi het lot te keren. Ze neemt haar dochter mee en de vrouwen slaan op de vlucht. De stamhoofden zijn ziedend en sturen hun mannen achter het tweetal aan.

Allah Rakhi had destijds geen keus en er was niemand die haar in bescherming nam, maar twintig jaar later kan zij met het verleden in het reine komen door haar dochter te redden van een gearrangeerd kindhuwelijk. Dukhtar, dat in het Urdu ‘dochter’ betekent, markeert het regiedebuut van Afia Nathaniel en werd na veel tijd en moeite met Noors geld tot stand gebracht. Het is in allerlei opzichten een dappere onderneming, al is het maar omdat het de positie van de vrouw in Pakistan tot onderwerp maakt. De stammen die hier de dienst uitmaken, worden gedomineerd door mannen en zij bepalen wat goed is voor hun volk en hun vrouwen. Nathaniel weet dit goed te treffen, al moet er ook veel uit de context gehaald worden. De aftrap is best verwarrend voor een onwetende westerse kijker, maar desondanks weet Nathaniel de ernst van de situatie waarin moeder en dochter zich bevinden krachtig neer te zetten. Toch zet ze ons op een dwaalspoor omdat het er haast op lijkt dat we daadwerkelijk een huwelijk van een tienjarig kind gaan beleven.

videotrailers & clips