Avengers: Endgame (2019)

Avenge the fallen.

Reviews (2)

Popcultuurfreak

Avatar

Met grote verwachtingen ging ik naar Endgame.
De stakes die werden opgezet in Infinity War waren ongelofelijk hoog.
De snappening was zo iconisch dat het tot op de dag van vandaag nog een meme is.
Ik had dus ook wel de verwachting dat het vervolg mij weg zou blazen.
Maar om eerlijk te zijn, dat deed het niet.

Nadat de halve populatie van het universum verdwijnt nemen de Avengers wraak tegen Thanos, maar deze wraak brengt niemand terug.
De Avengers gaan vervolgens een nieuw hoofdstuk van hun leven in. Met alle schuldgevoelens van dien. Dit verandert sommige karakters op drastische manieren. Ik weet niet of sommige keuzes daarvan heel goed waren, maar het leek eerder te gaan over de komedie wanneer het daar op kwam.
De Avengers komen erachter dat ze kunnen tijdreizen om alle ellende te voorkomen. Tijdens deze tijdreisavonturen belanden ze in vele scenario's uit de MCU films en worden er soms ook bepaalde plotpunten die niet in de films waren geadresseerd.
Uiteindelijk is er een groot eindgevecht waar ze nog een laatste strijd voeren met de beruchte Thanos van het verleden.

Toch vond ik alles een beetje lackluster. Ik had eerlijk gezegd nieuwe karakters verwacht. In de infinity saga in de stripboeken waren er goden en de beruchte Adam Warlock aanwezig. Ik denk dat sommige elementen daarvan deze climax nog groter hadden kunnen maken. In plaats daarvan voelt deze film meer als een schouderklopje van alle films die ze tot nu toe gemaakt hebben. Daar is op zich niks mis mee, maar ik had zelf toch net iets meer verwacht. Desondanks weet ik dat deze film voor velen heel entertainend zal zijn, maar naar mijn mening heeft Marvel en vooral de Russo brother wel betere films gemaakt.

Mr.Movies

Avatar

Avengers: Endgame is de vierde Avengers film en de nieuwste film uit de Marvel filmserie. De film is geregisseerd door de Russo broers, die ook de vorige Avengers film Avengers: Infinity War hebben geregisseerd.

Na de acties van Thanos (Josh Brolin) uit de vorige Avengers film, moeten de overgebleven Avengers de gevolgen van hun verlies zien te verwerken. Toch moeten de Avengers uiteindelijk opzoek gaan naar een manier om Thanos te verslaan en kijken of er een manier is om zijn duistere acties ongedaan te maken.

Met deze vierde Avengers film hebben de Russo broers en de scriptschrijvers toch een mooi einde kunnen maken aan de elfjarige filmserie van 22 films. De Russo broers hebben ook hun best gedaan om de film verder te vullen met dingen die Marvel fans graag wilden zien of ze geven antwoorden op wat onbeantwoorde vragen uit de vorige Marvel films. Voor de meeste Marvel fans kan deze film zo wel overkomen als een bevredigende einde.
Ondanks dat deze film dan overkomt als het einde van de serie hebben ze genoeg vrije ruimte overgelaten voor de volgende fase van de Marvel filmserie. Zo hebben ze al wat nieuwe films en tv-series ingepland voor de toekomst. Hoewel ze verder deze nieuwe plannen hebben, zullen deze nieuwe films waarschijnlijk niet meer hetzelfde niveau weten te bereiken als ze met Avengers Endgame en de elfjarige opbouw naar deze film hebben weten te doen.
Ondanks deze toekomstige plannen, geven ze verder nog niks weg voor de volgende fase van Marvel. Zo heeft deze Marvel film geen extra scenes die tijdens of na de aftiteling nog in de film voorkomen. Zo kun je wanneer de film voorbij is en de lichten in de zaal weer aangaan eigenlijk gewoon de zaal verlaten. De enige rede om te blijven zitten tijdens de aftiteling is als je dan misschien namen wil weten van mensen die aan bepaalde dingen van de film hebben gewerkt.

De sfeer en het tempo van Endgame zijn ook anders vergeleken met Infinity War, want In Infinity War zaten meer acties scenes en heftig gebeurtenissen dat ze in een aardig snel tempo wisten af te spelen, maar toch ook genoeg plaats hadden voor humoristische momenten. In Endgame hebben ze meer een dramatische sfeer na het verliezen tegenover Thanos. Het tempo kan ook wat langzamere overkomen, omdat ze vooral in het begin van de film bezig zijn met het verwerken van hun verlies, maar ook met het plannen van wat ze nu het beste kunnen doen.

De effecten in de film zien er ook goed en geloofwaardig uit. Zo weten ze bepaalde dingen op leuke en creatieve manieren over of terug te brengen in deze film. Voor deze effecten hebben ze vast wel veel gebruik gemaakt van CGI en een green screen, maar dit valt nauwelijks terug te zien in de film.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan. Vele acteurs en actrices zijn in deze film terug te zien in hun bekende rollen. De meeste overgebleven Avenger personages bevinden zich ook op een andere locaties of in een ander levensstatus dan dat we gewend zijn. Zo hebben de acteurs die deze rollen spelen ook de kans gekregen om hun bekende rollen toch op een andere manier neer te zetten. Elke held krijgt in deze film wel even zijn eigen persoonlijke moment om te schijnen. Zo weten ze bijvoorbeeld Captain Marvel, die in haar eigen film niet door iedereen even positief werd ontvangen toch op een wat betere manier naar voren te brengen.