Suffragette (2015)

Deeds not words

Carey Mulligan vecht voor meer rechten dan enkel het aanrecht.
play

6,9 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Biografie
  • Verenigd Koninkrijk
106 Min Verenigd Koninkrijk

De film volgt het verhaal van de vrouwen die actief waren binnen de eerste Britse feministenbeweging. Ze speelden een levensgevaarlijk kat-en-muisspel met de meedogenloze staat waarin ze woonden, met als doel stemrecht voor vrouwen af te dwingen. Het waren werkende vrouwen die er op den duur achter kwamen dat vredig verzet geen zoden aan de dijk zette. Vandaar dat ze overschakelden naar radicalere middelen en geweld, bereid om alles op het spel te zetten.

Regie
Sarah Gavron
Cast
Helena Bonham Carter, Ben Whishaw, Carey Mulligan, Geoff Bell, Anne-Marie Duff, Romola Garai, Grace Stottor, Lorraine Stanley, Amanda Lawrence, Finbar Lynch, Adam Nagaitis, Drew Edwards, Shelley Longworth, Sarah Finigan, Adam Michael Dodd.
Release
23.10.2015
Release NL
03.12.2015
Release DVD
19.04.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Sarah Gavron | Cast: Carey Mulligan (Maud Watts), Ben Wishaw (Sonny Watts), Helena Bonham Carter (Edith Ellyn), Meryl Streep (Emmeline Pankhurst) e.a.| Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2015

Een feministische beweging kwam het laatste jaar duidelijk naar voren in Hollywood. Patricia Arquette wijdde er haar Oscarspeech aan en Jennifer Lawrence vroeg zich hardop af waarom ze minder zou moeten verdienen dan een mannelijke tegenspeler. Niet verwonderlijk dat vrouwenrechten zich ook goed lenen als onderwerp voor een film. In Suffragette, de openingsfilm van het London Film Festival, gaan we terug naar het begin van de strijd om meer rechten.

Eind negentiende eeuw wilden vrouwen in Engeland graag meer dan secundair zijn aan een man. Vreedzame protesten volgden, maar dat had amper effect. Veel mannen schudden het hoofd en hoopten dat er aan deze 'onzin' snel een eind zou komen. Maar in plaats daarvan gooide een groep vrouwen het over een heel andere boeg. Hun beweging (de Suffragettes) zette alles op het spel om kiesrecht voor vrouwen in de wacht te slepen en gebruikte daarbij behoorlijk wat geweld. In de film is het de (fictieve) Maud Watts die lid wordt van de Suffragettes, omdat ze gehoor wil geven aan haar roeping. Zodra ze eraan toegeeft, is ze niet te stoppen en borrelt er een woede in haar op, die daarvoor altijd onderdrukt is gebleven. Maar hoewel ze hiermee onverwacht een andere invulling kan geven aan haar leven, heeft het ook een behoorlijke impact op haar gezin.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Suffragette Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Prima film gebaseerd op ware feiten. Steengoede cast ook, en prachtige kostuums en locaties. Altij......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Suffragette

acties