De Helleveeg (2016)

Verfilming van de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden met een weergaloze en complexe hoofdrol voor Hannah Hoekstra.
play

6,8 details

  • Komedie
  • Drama
  • Nederland
Nederland

De helleveeg vertelt over Albert Egberts en zijn tante Tiny. Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

Regie
André van Duren
Cast
Frank Lammers, Hannah Hoekstra, Benja Bruijning, Hadewych Minis, Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat, Robert de Hoog, Beau Schneider, Jim de Koning.
Release NL
24.03.2016
Release DVD
02.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: André van Duren | Cast: Hannah Hoekstra (Tiny), Benja Bruijning (volwassen Albert), Gijs Scholten van Aschat (vader/opa), Anneke Blok (moeder/oma), Hadewych Minis (Hanny), Robert de Hoog (Koos), Frank Lammers (Nico), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2016

De in het Brabante Geldrop geboren schrijver Adri van der Heijden, beter bekend onder zijn initialen A.F.Th., heeft bijna veertig werken op zijn naam staan waarmee je een flinke boekenkast kunt vullen. Het persoonlijke noodlot sloeg toe toen Van der Heijdens zoon omkwam bij een verkeersongeval in Amsterdam. De auteur schreef dit vreselijke leed van zich af met het diepemotionele Tonio en vond er niet alleen soelaas in, maar oogstte er eveneens lof mee. Nadat vervolgens bekend werd dat Van der Heijden de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre zou ontvangen, pakte hij de draad van zijn romancyclus De Tandeloze Tijd weer op. In amper vijf weken schreef hij de familiekroniek De Helleveeg waarin de bijzondere relatie tussen de eigengereide Tiny en haar twaalf jaar jongere neefje Albert centraal staat. Samen met regisseur André van Duren proberen we uit te pluizen waarom Tiny de verbitterde eigenzinnige vrouw is geworden met een voortdurende worsteling met haar familie.

Van Duren gaat met zijn romanverfilming van start in het Eindhoven van de late jaren vijftig. De goedgebekte Tiny is amper puber af en wordt door haar ouders als voetveeg en schoonmaakpoets behandeld. Haar vader krijgt het zelfs voor elkaar om Tiny haar baantje in een schoenenfabriek af te nemen, zodat ze zich helemaal op het huishouden kan richten. Tiny’s moeder lijkt altijd zwak, ziek en misselijk, maar lijdt in feite aan een chronische vorm van aanstelleritis. ‘Albertje’ is de zoon van Tiny’s zus Hanny die zich overduidelijk meer thuis voelt bij zijn grootouders en dan vooral bij tante Tiny. De jaren glijden voorbij en de wijsheid wint het van de emotie. Het litteken op de ziel van Tiny blijft echter. Albert kijkt enorm op naar zijn mooie tante, die het goed doet bij de mannen, maar door haar vermeende onvruchtbaarheid geen enkele kerel vast lijkt te kunnen houden. Tussen Tiny en Hanny botert het niet, maar wat er precies gaande is blijft voor het jonge kereltje onduidelijk. In lange hoofdstukken worden Tiny en Albert steeds ouder. Hun band verandert en het idyllische beeld dat Albert van zijn tante heeft begint barstjes te vertonen, maar ondergaat tegelijkertijd een verdiepingsslag.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mathilde

"...Whoei! Ik kom net van de bioscoop met een zeer tevreden gevoel. Wat een mooie film:)! Goed in elkaa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De Helleveeg

acties