A Perfect Day (2015)

De Balkanoorlog bezien door de ogen van hulpwerkers. De realiteit van hun werk is ruw, meedogenloos en hard, maar ook doorspekt met humor.
play

6,5 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Komedie
  • Spanje
106 Min Spanje

Sophie is humanitair hulpverleenster en pas net nieuw in het vak. Een perfecte dag bestaat voor haar uit een ontbijt op bed, seks en vervolgens een vlucht naar een conflictgebied. Als zij samen met haar doorgewinterde collega's alles op alles moet zetten om watervoorziening voor een verlaten gemeenschap te regelen, moeten ze een groep criminelen voor zien te blijven.

Regie
Fernando León de Aranoa
Cast
Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Sergi López, Mélanie Thierry, Morten Suurballe, Goran Navojec, Fedja Stukan, Frank Feys, Ben Temple, Ivan Brkic, Eldar Residovic, Antonio Franic, Mate Gulin, Nenad Vukelic, Goran Grgic, Dragica Stojkovic, Slaven Spanovic.
Release
28.08.2015
Release NL
12.11.2015
Release DVD
07.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Fernando León de Aranoa | Cast: Benicio del Toro (Mambrú), Tim Robbins (B), Olga Kurylenko (Katya), Mélanie Thierry (Sophie), e.a. Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2015

Met de ‘nieuwe oorlog’ tegen het terrorisme en de enorme gevolgen die dit niet alleen heeft in het Midden-Oosten, maar ook op ons eigen continent, zou je haast vergeten dat één van de grootste genociden sinds de Tweede Wereldoorlog relatief dicht bij huis heeft plaatsgevonden. De redelijk recente Balkanoorlog heeft onvoorstelbaar veel levens geëist en is nog geen twee decennia geleden uitgewoed. Het was in veel opzichten een traditionele oorlog, waarbij de moderne communicatie- en terrorismemiddelen van nu nog niet werden ingezet. Ook de Nederlandse blauwhelmen hebben er getracht de vrede te bewaken, met de tragedie van de enclave Srebrenica als tragisch dieptepunt. Misschien is deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis wel de reden waarom het oorlogsdrama A Perfect Day van Fernando Léon de Aronoa voor ons zo’n diepe indruk maakt. De chaos van de voormalige Joegoslavische volkeren en hun religieuze en etnische conflicten worden grotendeels terzijde geschoven, althans ze worden nauwelijks belicht. Ook zonder deze complexe materie is het menselijk drama namelijk enorm. Zelfs als je het beziet door de ogen van hulpwerkers.

In de Balkan van de jaren negentig is niets wat het lijkt. Ligt die dode koe op een zanderige bergweg er met een reden? Is het beest gewoon gestorven of daar naartoe gesleept? En betekent dit dat de landmijn onder het heengegane stuk vee ligt of er juist links of rechts van? De ervaring leert dat je dan het beste een veehoudster en haar kudde kan volgen. Het lijkt een merkwaardig probleem maar de hulpverleners van de Spanjaard Mambrú hopen met logisch nadenken en het hoofd koel houden hun werk zo goed mogelijk te doen. Al het leed dat ze tegenkomen vervult ze niet alleen met gruwel, maar heeft ook altijd een reden. Het vadsige lijk in één van de drie waterputten in de regio is er gedumpt om het drinkwater te besmetten. Er liggen hele protocollen op de plank om met dit soort bizarre situaties om te gaan. Soms helpt een leugentje om bestwil om de autoriteiten te omzeilen. Zo ontdekt de wereldvreemde en enigszins naïeve Française Sophie. Mambrú en zijn collega B zijn door de wol geverfd. De materie wordt voor hen nog complexer als Mabrú’s ex-vriendin Katya ten tonele verschijnt en ze een jong lokaal jochie onder hun hoede nemen.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A Perfect Day

acties