Zolang de economische crisis films oplevert als dit integere drama kan zij zo erg toch niet zijn?
play

6,8 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Frankrijk
93 Min Frankrijk

De eenenvijftig jarige THierry zit al twintig maanden zonder werk. ALs hij een baan aangeboden kreeg, komt hij al snel voor een moreel dilemma te staan. Moet hij alles accepteren om zijn baan te houden?

Alt titel
Un Homme
Regie
Stéphane Brizé
Cast
Vincent Lindon, Christophe Rossignon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller, Xavier Mathieu, Pierre-Jean Feld, Catherine Saint-Bonnet, Hakima Makoudi, Paul Portoleau, Yves Ory, Roland Thomin, Tevi Lawson, Noël Mairot, Philippe Vesco, Fayçal Addou.
Release
19.05.2015
Release NL
30.07.2015
Release DVD
10.11.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Stéphane Brizé | Cast: Vincent Lindon (Thierry Taugourdeau), Karine de Mirbeck (Thierry’s vrouw), Matthieu Schaller (Thierry’s zoon), Yves Ory (adviseur arbeidsbureau), e.a.| Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2015

Wanneer filmtheoretici ooit zullen terugkijken op dit decennium, zal het een goudmijn blijken voor degenen die onderzoek willen doen naar hoe de huidige economische crisis in beeld is gebracht. Momenteel komt namelijk iedere maand wel een film uit die kan worden gekoppeld aan de financiële tegenwind waardoor zovelen worden getroffen. Vreemd is dat niet; de meeste films spelen zich immers af in het heden en vrijwel geen enkele ontsnapt eraan een product van zijn tijd te zijn. Dat laatste geldt trouwens voor alle genres en stromingen. Bekeken vanuit een bredere context zou bijvoorbeeld kunnen worden bepleit dat de populariteit van superheldenfilms een hedendaags equivalent is van Frank Capra’s succes tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig. Echter, voor een realistischer tijdsbeeld kan beter worden gekeken naar kleinschaligere films als La Loi du Marché.

Dit Franse drama had als werktitel Un Homme, wat de suggestie wekt dat het uitgangspunt was om simpelweg een naamloze man van dag tot dag te volgen in deze moeilijke tijden. In zekere mate is dat nog steeds de opzet, al heeft de man (in tegenstelling tot alle andere personages) wel een naam gekregen: Thierry. Deze arbeider van goed in de vijftig is bij aanvang al enige tijd werkloos en poogt uit alle macht financieel het hoofd boven water te houden. In zijn zoektocht naar nieuw werk merkt hij gauw genoeg dat persoonlijk contact op zijn retour is: een sollicitatiegesprek wordt gevoerd via Skype en de uitslag ervan zal via e-mail bekend worden gemaakt. De tijd begint echter te dringen, want Thierry heeft een gezin te onderhouden en als hij niet snel aan de bak gaat, zal hij dat moeten doen op een minimale uitkering.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

La loi du marché

acties