Fataal (2016)

Het thema zinloos geweld wordt aangepakt door een debuterende achttienjarige regisseur, wat al een prestatie op zich is.
play

5,4 details

  • 80 Min
  • Drama
  • Nederland
80 Min Nederland

Fataal gaat over een man die op een dag een ruzie probeert te sussen. Dit levert hem een pak rammel op en, hoewel hij er levend uitkomt, krijgt hij last van vreselijke angstaanvallen die zijn doen en laten op negatieve wijze beïnvloeden. Bij het maken van de film wordt gebruik gemaakt van anekdotes van verschillende nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld.

Regie
Jesse Bleekemolen
Cast
Mamoun Elyounoussi, Ronald Top, Harry Piekema, Rian Gerritsen, Priscilla Kneteman, Stijn Fransen, Marieke Westenenk, Jeffrey Hamilton, Sander de Heer, Ali Fardi, Iris Slee, Marc Siersema, Oscar Zeegers, Peter Oude Wesselink, Gijs Speck.
Release
03.11.2016
Release NL
03.11.2016
Release DVD
24.03.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Jesse Bleekemolen | Cast: Jeffrey Hamilton (Milan), Priscilla Kneteman (Sophie), Ronald Top (Maarten), Iris Slee (Lotte), Mamoun Elyounoussi (Ferhane), Stijn Franssen (Lies), Harry Piekema (Milans vader), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2016

Jesse Bleekemolen debuteert met zijn eerste speelfilm op zijn achttiende: er zijn er maar weinig die hem dit na zullen doen. De piepjonge regisseur liep al een jaar of twee met een idee in zijn hoofd om op basis van waargebeurde gebeurtenissen een drama te maken over zinloos geweld. Helaas is haalt dit thema nog steeds de internationale media. De dood van Joes Kloppenburg, die na een avondje stappen opkwam voor een zwerver die mishandeld werd, is inmiddels alweer twintig jaar geleden. De man die hem doodsloeg is alweer op vrije voeten. Bleekemolen liep op zijn twaalfde al rond bij Endemol. Hij verzamelde zo een keur van vakmensen en sponsoren om zich heen die zijn speelfilmdebuut samen met de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld vrijwel geheel belangeloos op poten zetten.

Het is verfrissend om te zien hoe een jonge filmmaker als Bleekemolen dit thema benadert dicht bij zijn eigen belevingswereld. Maar om het resultaat alleen maar te beoordelen op de leeftijd van de maker voert te ver. Bleekemolen is een veelbelovend talent, toont lef en doorzettingsvermogen, maar heeft ook nog een boel te leren. Hoe je een verhaal vertelt bijvoorbeeld, waarin de verschillende fases van een verwerkingsproces elkaar niet zo keurig afwisselen als in de voorlichtingsboekjes. Dit is overigens niet alleen Bleekemolen aan te rekenen, want hij schreef het scenario samen met Dick van den Heuvel. De opzet van het verhaal over de jonge twintiger Milan is dat het in hapklare brokken moet kunnen worden opgediend. Milan vraagt zijn vriendin ten huwelijk, opent een club en is helemaal het mannetje. Het noodlot slaat toe wanneer hij een aantal mannen de toegang tot zijn etablissement weigert. Zij nemen vervolgens wraak en doen Milan in een rolstoel belanden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Fataal Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Fataal

acties