Mustang (2015)

Their spirit would never be broken

Over vijf ongetemde meiden vol vechtlust tegen onderdrukking.
play

7,8 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Turkije
  • Qatar
97 Min Frankrijk

Turkije, het begin van de zomer. In een dorp in het noorden wandelen Lale en haar vier zussen van school naar huis en spelen ze onschuldig met een aantal jongens. De immoraliteit van het spel zorgt voor een schandaal dat onverwachte consequenties heeft. Hun huis verandert geleidelijk in een gevangenis. School wordt vervangen door huishoudelijk werk en er volgen huwelijken.

Regie
Deniz Gamze Ergüven
Cast
Ayberk Pekcan, Burak Yigit, Elit Iscan, Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Nihal G. Koldas, Erol Afsin, Ilayda Akdogan, Tugba Sunguroglu, Suzanne Marrot, Rukiye Sariahmet, Serife Kara, Bahar Kerimoglu, Serpil Reis, Aynur Komecoglu, Sevval Aydin, Enes Sürüm.
Release
17.06.2015
Release NL
01.10.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Deniz Gamze Ergüven | Cast: Güneş Nezihe Şensoy (Lale), Doǧa Zeynep Doǧuşlu (Nur), Elit Işcan (Ece), Tuǧba Sunguroǧlu (Selma), Ilayda Akdoǧan (Sonay) | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2015

Het is zomervakantie. Uitgelaten lopen de zussen van school naar huis. Onderweg spelen de vijf meiden op het strand met wat jongens uit het dorp. In het water klimmen de meiden om beurten op de schouders van de jongens en proberen ze elkaar het water in te duwen. Zij zien het als onschuldig vermaak. Maar wanneer hun oma en oom hierover worden getipt door dorpsbewoners verandert het leven van de zussen volledig. Hun vrijheid wordt steeds meer ingebonden en de familie begint met het maken van huwelijksplannen. Samen vechten de zussen terug, maar wie zal uiteindelijk aan het langste eind trekken?

In een maatschappij waarin al decennia geleden werd gestreden voor anticonceptie, abortus, kiesrecht voor vrouwen en gelijke normen en waarden voor man en vrouw lijkt vrouwenemancipatie inmiddels wat meer op de achtergrond geraakt te zijn. Desondanks zijn er naar verhouding nog steeds weinig vrouwen in de politiek en topfuncties terug te vinden en hebben vaders een zogenaamde papadag. Want vaders zorgen niet net als mama naast hun baan fulltime voor de kinderen. Nee, ze passen af en toe op. Toch maken weinig mensen zich hier druk om en is feminisme bijna een vies woord geworden, dat je als vrouw maar beter niet kunt uitspreken want dan krijg je het stempel bossen haar onder je oksels te hebben. Hoewel veel vrouwen tegenwoordig dus denken aardig geëmancipeerd te zijn en hier niet zoveel aandacht meer aan (willen) schenken, blijkt niets minder waar. Zeker niet in sommige traditionelere culturen waar vrouwen nog altijd flink onderdrukt worden. Dat laat Deniz Gamze Ergüven op glorieuze wijze zien in haar film Mustang.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mustang

acties