N: The Madness of Reason
Een onconventionele documentaire over een Frans-Vlaamse encyclopedist die de mystiek en het dagelijks leven van West-Afrika wil vastleggen.
play

6,4 details

  • 102 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • België
102 Min Nederland

Een Franse encyclopedieschrijver probeert in het leven na de dood zijn werk af te ronden. N is verhaal van een ongewone obsessie.

Regie
Peter Krüger
Cast
Hamadoun Kassogué, Vieux Farka Touré, Wendyam Sawadogo.
Release
08.11.2014
Release NL
22.10.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Krüger | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

De in 1988 overleden Raymond Borremans was van alle markten thuis. Hij was het kind van een Franse moeder en een Vlaamse vader en onder andere eenmansmuzikant voor de inwoners van de Europese koloniën, vertoner van films en samensteller van een encyclopedie. In de late jaren twintig en vroege jaren dertig van de vorige eeuw bezocht Borremans heel West- en Midden-Afrika. Hij werd gegrepen door de mystiek van het continent. Hij staat bekend als de stotterende avonturier die het idee had opgevat om een encyclopedie over West-Afrika te schrijven. Borremans liet zich inspireren door uiteenlopende zaken, culturele fenomenen en wetenswaardigheden die hij tijdens zijn verblijf in Afrika tegenkwam. Het was een levenswerk waar hij zich toen hij in de zeventig was volledig aan wijdde, maar dat haast onmogelijk tot voltooiing zou kunnen komen.

Het schrijven van een encyclopedie over een vreemd continent vanuit een westers gezichtspunt. Het is een ondoenlijke opgave en Borremans' moed en inspanningen zijn bewonderenswaardig. Nog voor zijn overlijden lukte het een biograaf om het leven van Borremans op te tekenen. De Belg Peter Krüger nam op zijn beurt het levensverhaal van Borremans als uitgangspunt van de documentaire N: The Madness of Reason. Hij bezigt een bijzondere vorm, want het is niet een klassieke biopic die alle wapenfeiten van de man die het onderwerp vormt afloopt. De titel van Krügers docu verwijst naar het punt waarop Borremans zijn werk moest staken. Hij was tot de 'N' gekomen en het schrijven van het naslagwerk was een ware obsessie voor hem geworden.

videotrailers & clips