De Grote Zwaen
Vermakelijke Nederlandse misdaadfilm waarin Michiel Romeyn de show steelt.

6,4 details

  • Misdaad
  • Thriller
  • Nederland

Zwart-humoristische thriller over een Amsterdamse schrijver met matig succes en grootse pretenties die het mikpunt wordt van een klopjacht vanwege een tas met geld.

Regie
Max Porcelijn
Cast
René van 't Hof, Michiel Romeyn, Anniek Pheifer, Ton Kas, Ruben van der Meer, Steef Cuijpers, Peter van de Witte.
Release
29.10.2015
Release NL
29.10.2015
Release DVD
23.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Max Porcelijn | Cast: Peter van de Witte (Gerard F. Zwaen), Ton Kas (Leon), Michiel Romeyn (Clyde), Anniek Pheifer (Lisa), Ruben van der Meer (Willem), René van 't Hof (Kees) e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2015

Het misdaadgenre heeft verre van een grote naam binnen de Nederlandse cinema. Sowieso worden er niet veel misdaadfilms gemaakt, maar als dat wel gebeurt, steken ze vaak schril af bij de genregenoten uit het buitenland (of dat nou Amerika, Europa of het Verre Oosten is). Toch zag 2015 al een aantal goede Nederlandse films die iets interessants of leuks met het genre deden. De Grote Zwaen kan ook aan dat rijtje worden toegevoegd. Dankzij het verhaal over een schrijver die in een misdaadplot verzeild raakt, kan meteen ook de vieze nasmaak van J. Kessels worden weggespoeld.

Eigenlijk zijn vier van de vijf Gouden Kalfnominaties dit jaar misdaadfilms. In Kalfwinnaar Gluckauf is misdaad een manier om de armoede van Zuid-Limburg te ontvluchten, Prins geeft een geheel eigen draai aan het Amerikaanse Drive, in De Surprise speelt een huurmoordenaarsorganisatie een belangrijke rol en in Schneider vs. Bax zijn beide titelpersonages op een heel Hollandse manier huurmoordenaars. Net als deze films heeft De Grote Zwaen op papier een plot dat zich niet tot nauwelijks onderscheidt van de internationale concurrentie, maar door de uitvoering en de acteurs vermakelijk wordt.