Le tout nouveau testament
Het derde testament gaat over God die levend en wel in Brussel woont en het de wereldbevolking lastig maakt. Een aardige satire die schatplichtig aan Jeunet is maar venijn mist.
play

7,1 details

  • 113 Min
  • Komedie
  • Fantasy
  • België
  • Frankrijk
  • Luxemburg
113 Min België

In Le tout nouveau testament bestaat God echt; hij woont in Brussel samen met zijn vrouw en zijn tienjarige dochter Ea. Via zijn computer regelt of eerder ontregelt hij alles op aarde. Op een dag komt Ea in opstand tegen de hatelijke houding van haar vader. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op Aarde. Een actie die grote gevolgen heeft voor de mensheid. Voor God is er geen enkele andere optie meer dan zich onder de bevolking te mengen en daar ontdekt hij wat voor een lelijke wereld hij geschapen heeft..

Alt titel
The Brand New Testament
Regie
Jaco van Dormael
Cast
Catherine Deneuve, Didier De Neck, Serge Larivière, Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau, Johan Heldenbergh, Marco Lorenzini, Laura Verlinden, David Murgia, François Damiens, Pili Groyne, Romain Gelin, Anna Tenta, Gaspard Pauwels, Bilal Aya.
Release
01.09.2015
Release NL
05.11.2015
Release DVD
16.02.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Jaco van Dormael | Cast: Pili Groyne (Ea), Benoît Poelvoorde (God), Yolande Moreau (Vrouw van God), Catherine Deneuve (Martine), François Damiens (François), e.a. Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2015

Het geloof is steeds meer aan het wegzakken, maar de algemene kennis dat er een Oud Testament en een Nieuw Testament is, is er nog wel. Dat er nóg een testament is, weet bijna niemand. Althans, als we de makers van de absurdistische Frans-Belgische komedie Le Tout Nouveau Testament mogen geloven. Er is in hun lezing namelijk nog een derde testament. In dit spiksplinternieuw testament is God springlevend en heeft het uiterlijk van tragikomediant Benoît Poelvoorde. Hij woont samen met zijn vrouw in Brussel. Zoon Jezus is in geen velden of wegen meer te bekennen, dochter Ea is tien jaar oud en woont bij haar ouders. Onze Lieve Heer is meegegaan met zijn tijd. Met een tikkeltje ouderwetse computer grijpt hij in op het aardse leven.

Ea is recalcitrant en opstandig. Ze staat al helemaal niet positief tegenover de keuzes van haar vader, een chagrijnige luie man die weinig goeds op lijkt te hebben met zijn aardbewoners. Hij leeft in een smerig appartement en schat zijn vrouw, die de sloof uithangt, niet op waarde. Bovendien verzint God allerlei wetmatigheden waar wij klootjesvolk alleen maar last van hebben. Zoals chronisch in de verkeerde rij bij de kassa staan bijvoorbeeld of een boterham met jam die altijd met de besmeerde kant op de grond valt. Ea is het sadistische gedrag van haar vader zat en kaapt op een onbewaakt moment zijn computer. Ze verspreidt zo de sterfdata van alle aardlingen. Op hun smartphones komen ze te weten wanneer het einde nadert. De vraag is hoe je in het leven komt te staan als je exact weet wanneer je het hoekje omgaat. Ea weet te ontsnappen via een wasmachine, maar wordt op de hielen gezeten door haar eigen vader.

videotrailers & clips