Ice and The Sky
Deze documentaire over klimaatverandering zegt weinig nieuws, maar geeft een interessante blik op het werk van de Franse glacioloog Claude Lorius.
play

6,5 details

  • 89 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
89 Min Frankrijk

Luc Jacquet is vooral bekend om zijn internationale documentaire 'March of the Penguins', die in 2005 de Oscar voor beste documentaire won. Nu is hij teruggekeerd naar de Zuidpool voor een studie over het werk van glacioloog Claude Lorius, wiens baanbrekende werk - het analyseren van ijsstalen - al is begonnen in de jaren 50. Dit heeft geleid tot ons huidige begrip over planetaire temperatuurschommelingen, broeikasgassen en de opwarming van de Aarde.

Alt titel
La glace et le ciel
Regie
Luc Jacquet
Cast
Michel Papineschi, Claude Lorius.
Release
23.05.2015
Release NL
12.11.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Luc Jacquet | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2015

Tien jaar na zijn Oscarwinnende March of the Penguins keert documentairemaker Luc Jacquet terug naar Antarctica. Deze keer in het gezelschap van de France glacioloog Claude Lorius. Als jonge student op zoek naar avontuur sloot Lorius zich begin jaren vijftig aan bij een wetenschappelijke expeditie naar het zuidelijke poolgebied. Zijn ontdekkingen daar vormden het begin van een fascinatie met het poolijs en de geheimen die het herbergt, die zijn leven lang zou duren. Nog zo’n veertig expedities volgden en na jaren van onderzoek wist Lorius als eerste wetenschappelijk aan te tonen dat de mensheid wel degelijk invloed heeft op de opwarming van de Aarde.

Aan de hand van archiefbeelden van verschillende expedities blikt Jacquet terug op Lorius’ werk. De korrelige beelden van diens eerste reizen naar Antarctica geven een interessante blik in dergelijke expedities. De omstandigheden zijn bar en het gebied is zo afgelegen dat alleen al de reis ernaartoe is vergeven van obstakels. Ook eenmaal ter plaatse is het afzien. Iets eenvoudigs als aantekeningen maken van je bevindingen terwijl je handen zonder handschoenen bevriezen en de ijzige wind het papier uit je hand rukt, wordt een hele opgave. Maar tegelijkertijd maken de beelden ook de kameraadschap tussen de mannen en de opwinding van het doen van nieuwe ontdekkingen zichtbaar.

videotrailers & clips