Stand by Your President

6,7 details

  • Documentaire
  • Nederland

Documentaire over de Zeeuwse Sandra Roelofs die tien jaar geleden First Lady van het exotische, maar politiek zeer roerige Georgië werd. Na twee termijnen kan haar man, de inmiddels omstreden president Mikheil Saakashvili, bij wet niet meer worden herkozen. De president en first lady worden weer ‘gewone’ burgers. Wat betekent het om zo lang in de politieke openbaarheid te leven en wat kost dat in je privébestaan?

Regie
Ineke Smits
Cast
Mikhail Saakashvili, Sandra Roelofs, Eduard Saakashvili.

Filmtotaal Recensie

Regie: Ineke Smits | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2014

In 2003 vond in Georgië de zogenaamde Rozenrevolutie plaats: met in één hand een roos zette de oppositie op nadrukkelijk geweldloze wijze de corrupte zittende regering af. Gekozen tot nieuwe president werd oppositieleider Mikheil Saakasjvili. Zijn vrouw, de van oorsprong Zeeuwse Sandra Roelofs, werd daarmee de eerste buitenlandse First Lady van Georgië. Tien jaar en twee termijnen later kan Saakasjvili volgens de wet niet meer herkozen worden. Roelofs en haar man zullen weer ‘gewone’ burgers worden. Documentairemaakster en goede vriendin Ineke Smits volgde Roelofs tijdens haar laatste jaar als First Lady van Georgië.

De verwijzing naar het nummer ‘Stand By Your Man’ van countryzangeres Tammy Wynette in de titel is geen toeval. Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Roelofs. Niet alleen zingt ze zelf graag, maar als First Lady richtte ze ook een radiozender voor klassieke muziek op, die in het hele land te ontvangen was. Het is één van de manieren waarop zij als presidentsvrouw een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het land. Het was mogelijk in een tijd van wederopbouw waarin het presidentiële echtpaar ongekend populair was. Maar terugblikkend op deze periode blijkt dat het niet alleen maar voorspoed was en dat Roelofs inderdaad meer dan eens achter haar man moest gaan staan.

videotrailers & clips