Human

Human (2015)

De mensheid en haar emoties en meningen samengebald in ruim drie uur aan intieme relazen. Een flinke zit die beter tot zijn recht was gekomen als serie.
play

7,6 details

  • 190 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
190 Min Frankrijk

Human is een combinatie van vertellingen en luchtbeelden. Een blik op wie we tegenwoordig als samenleving zijn, maar ook wie het individu is.

Regie
Yann Arthus-Bertrand
Budget
$ 13.000.000
Release
12.09.2015
Release NL
26.11.2015
Release DVD
12.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Yann Arthus-Bertrand | Speelduur: 192 minuten | Jaar: 2015

Wat maakt ons mens en wat definieert onze soort? Waarom hebben we zo veel overeenkomsten maar staan hier net zo veel verschillen tegenover? Bepalen ons milieu, afkomst en sociale omgeving in overgrote mate hoe we ons als mens voelen en gedragen? Wat is onze verhouding tot de planeet die we in bruikleen hebben? Hoe gaan we om met emotionele en morele issues en wat is de invloed van onze omgeving op onze beleving ervan? Het lijken zulke eenvoudige vragen, maar de antwoorden laten zich een stuk moeilijker geven. We zijn namelijk geneigd om onze medemens en vooral die van andere culturen en achtergronden vanuit ons eigen perspectief in te schatten en te waarderen. Human is niet alleen in lengte, maar ook in opzet een omvangrijke documentaire die om deze essentiële vragen antwoorden probeert te geven. Gewoon door de mens die het betreft aan het woord te laten.

Maar liefst honderdtweeënnegentig minuten trekt filmmaker Yann Arthus-Bertrand ervoor uit om te vragen wie we als mens zijn en wat we in welke context denken. De Fransman koos een sobere benadering. Zijn sprekers filmt hij close-up tot aan de schouder tegen een zwarte achtergrond. De uitspraken van de geïnterviewden worden steevast ondertiteld, ook als deze in het Engels zijn. Voor de doven en slechthorenden natuurlijk, maar het heeft ook de extra functie dat alle woorden meer gewicht krijgen. Arthus-Bertrand wil elke lettergreep tot zijn publiek laten doordringen, een hele opgave voor een documentaire van ruim drie uur. Tussen de vraaggesprekken door toont de documentairemaker ons indrukwekkende beelden van de planeet waarop we mens kunnen zijn. Prachtige luchtshots van haast surrealistische voorstellingen en landschappen waarvan de schoonheid zich alleen met een helikopterblik openbaart.

videotrailers & clips