Problemski Hotel
Deze verfilming van de roman van succesauteur Dimitri Verhulst is ondanks de heftige en schrijnende problematiek teleurstellend vlak.
play

5,9 details

  • 110 Min
  • Komedie
  • Drama
  • België
110 Min België

Bipul is vluchteling, maar niemand weet waar hij vandaan komt, ook hijzelf niet. Samen met enkele lotgenoten zit hij vast in het Problemski Hotel. Bipul heeft zich neergelegd bij zijn situatie, tot op een dag Lidia binnenwandelt. Haar komst doet hem weer van een betere toekomst dromen.

Regie
Manu Riche
Cast
Gökhan Girginol, Pieter Verelst, Evgenia Brendes, Tarek Halaby, Lydia Indjova, Gorges Ocloo.
Release NL
28.01.2016
Release DVD
12.04.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Manu Riche | Cast: Tarek Halaby (Bipul), Evgenia Brendes (Lidia), Lydia Indjova (Martina), Gökhan Girginol (Mahsun), Pieter Verelst (Wim), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2015

De beschaving van een land kan worden afgemeten aan hoe er wordt omgegaan met bezoekers en gasten. Dat geldt in het bijzonder voor vluchtelingen. Het is een discussie die in alle hevigheid in Europa is losgebarsten. Ook in ons land lijkt de regel te worden dat wie het hardst van zich laat horen in de meest verachtelijke krachttermen het meest gehoord wordt. Er wordt nog weleens vergeten dat je vluchten niet voor je lol doet en dat het achterlaten van werk, huis en familie behoorlijk wat persoonlijke en sociale impact heeft. Vaak piepen de tegenstanders van de komst van vluchtelingen wel anders als de problematiek een gezicht krijgt. Als de reddeloosheid vorm krijgt wanneer er een levenloos lichaam van een kind op het strand aanspoelt bijvoorbeeld. Gezien de actualiteit had de verfilming van de Vlaamse roman Problemski Hotel op geen beter moment kunnen verschijnen. Gevierd schrijver Dimitri Verhulst geeft de vluchteling een gezicht. In het niemandsland tussen aankomst en definitieve status gaan emotionele verhalen schuil die in de lezing van regisseur Manu Riche jammer genoeg wat vlak worden weergegeven.

Het is een komen en gaan van vluchtelingen uit uiteenlopende conflictgebieden in een voormalig kantoorpand in de Belgische hoofdstad Brussel. Tussen de schrijnende gevallen uit Afrika en het Midden-Oosten zitten ook gelukzoekers die in West-Europa op meer voorspoed hopen te stuiten. Centrale figuur in het asielzoekerscentrum is de Iraniër Bipul. Hij is de spil in de contacten tussen de vluchtelingen, heeft een zoetgevooisde stem, een serene uitstraling en spreekt bovendien exceptioneel goed Engels, maar ook wat Vlaams en Arabisch. Bipul voelt een strenge aantrekking met de Russische Lidia, die het liefst zo snel mogelijk naar Londen zou willen afreizen. Dit vormt een probleem omdat Bipul zelf het liefst in Brussel zou blijven. Terwijl de relatie tussen de twee zich ontwikkelt is er van alles aan de hand in het asielzoekerscentrum. Afrikanen die het niet meer zien zitten en zichzelf ophangen, een zwangere Oost-Europese die niet weet wat ze moet doen als de baby er eenmaal is en een uitgeprocedeerde Rus die zijn tijd uitzit door als een bezetene te sporten.

videotrailers & clips