Mediterranea

Mediterranea (2015)

Speelfilmdebuut over twee economische vluchtelingen uit Burkina Faso die een beter leven in Italië zoeken. Elk gaat anders om met de situatie.
play

6,7 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Italië
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
  • Qatar
107 Min Italië

Twee mannen maken de gevaarlijke reis van Afrika naar Italië, op zoek naar een beter leven. Onderweg moeten ze vijandelijkheden en geweld zien te weerstaan.

Regie
Jonas Carpignano
Cast
Koudous Seihon, Alassane Sy, Aisha, Francesco Papasergio, Mary Elizabeth Innocence, Davide Schipilliti, Pio Amato, Vincenzina Siciliano, Pomodoro, Fallou Fall, Sinka Bourehima, Paolo Sciarretta, Annalisa Pagano, Joy Odundia, Annalisa Spirli, Susannah Amato, Ernest Zire, Serigne 'Chico' Baity Kane, Adam Gnegne, Bilal Fall, Koffi Appiah, Mimma Papasergio, Naciratou Zanre, Zakaria Kbiri, Norina Ventre.
Release
02.09.2015
Release NL
18.02.2016
Release DVD
17.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Jonas Carpignano | Cast: Koudous Seihon (Ayiva), Alassane Sy (Abas), Pio Amato (Pio), Annalisa Pagano (Cristina Riso), Vincenzina Siciliano (Marta), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2015

De vluchtelingenproblematiek beheerst de actualiteit in alle ernst en tragiek. Naast de vraag hoe Europa de enorme toestroom uit brandhaarden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea het hoofd moet bieden, rijst ook de vraag wat te doen met de vele economische vluchtelingen. Eurocommissaris Frans Timmermans verkondigde onlangs dat zeker zestig procent van de vluchtelingen die ons continent aandoet, niet vlucht voor oorlog. Maar kun je deze economische vluchtelingen, die voornamelijk uit Noord-Afrika komen, verwijten dat ze een beter leven nastreven voor zichzelf en hun gezin? Afgezien van het feit dat het uit praktisch en humanitair oogpunt niet anders kan dat dat er wel een onderscheid moet worden gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen, is het niet meer dan een normale menselijke behoefte om een beter leven na te jagen. Over de aanpak van het economischevluchtelingenprobleem of de morele implicaties ervan spreekt de maker van het aangrijpende drama Mediterranea zich niet uit.

Regisseur Jonas Carpignano stelt bij zijn op ware gebeurtenissen gestoelde Mediterranea de mens achter de vluchteling centraal. Hij kleurt zijn personages bewust niet in en legt al helemaal niet zijn publiek een mening op. Toch verwerpt de Italiaan het zwart-witte beeld van de opportunistische gelukszoeker dat met name de rechtse media en criticasters eropna houden. De werkelijkheid ligt veel genuanceerder. Centraal staan twee mannen uit het arme West-Afrikaanse Burkina Faso tijdens hun tocht naar het Europese vasteland. Ayiva en Abas zijn goede vrienden die een zware reis voor de boeg hebben als ze de uitzichtloze en uitgestrekte Sahara moeten oversteken. Ze belanden uiteindelijk in Libië in de hoop daar de gevaarlijke overtocht naar de hoop te maken. Ondertussen onderhouden ze contact met het thuisfront door middel van een skypeverbinding in een internetcafé, proberen ze aan een baan te komen en een verblijfsstatus te bemachtigen. Niet alleen is het vluchtelingenbestaan haast een martelaarschap, het stelt ook hun eigen individu en de hechte vriendschap die ze delen op de proef.

videotrailers & clips