Indrukwekkend, maar lang drieluik waarin oude mythes en moderne economische malaise mooi samenkomen.
play

7,5 details

  • 125 Min
  • Drama
  • Portugal
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zwitserland
125 Min Portugal

Enkele hoofdstukken uit 1001 nachten worden films in het moderne Portugal in deze moderne epische film.

Regie
Miguel Gomes
Cast
Carloto Cotta, Crista Alfaiate, Miguel Gomes, Chico Chapas, Maria Rueff, Diogo Dória, Rogério Samora, Adriano Luz, Américo Silva, Bruno Bravo, Louison Tresallet, Luísa Cruz, Dinarte Branco, Cristina Carvalhal, Tiago Fagulha, Susana Afonso Lopes, Basirou Diallo.
Release
24.06.2015
Release NL
17.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Miguel Gomes | Cast: Crista Alfaiate, Adriano Luz, Carloto Cotta, Américo Silva, Chico Chapas, Miguel Gomes, e.a. | Speelduur: 125, 131 & 125 minuten | Jaar: 2015

Arabian Nights is de Engelse titel van wat wij Duizend-en-een-nacht noemen. De gelijknamige film van Miguel Gomes is geen adaptatie van de klassieke literatuur, maar gebruikt slechts de structuur ervan om verhalen te vertellen over modern Portugal ten tijde van zeer recente bezuinigingen (waar Gomes zeer kritisch op is). Gomes grijpt net als in zijn vorige film Tabu terug op het verleden om daarmee op het heden te reflecteren en laat ze geregeld samenkomen. Dit enorme project van zes uur is opgedeeld in drie films van ongeveer twee uur, om het geheel nog enigszins behapbaar te maken.

De verschillende vertelmethodes die Gomes gebruikt zijn niet nieuw voor hem en passen heel goed bij de vertelstructuur van Duizend-en-een-nacht. De raamvertelling wordt in het begin van de eerste film (Arabian Nights: Volume 1 - The Restless One) nog eens uitgelegd: er was ooit een koning die elke avond met een nieuwe vrouw het bed deelt en haar de volgende ochtend laat onthoofden. Om dit te stoppen biedt de slimme Sheherazade zich aan als bruid. Zij vertelt hem de eerste avond een spannend verhaal, waarin weer een nieuw verhaal zit genesteld, en daarin een volgende, enzovoort. Bij de dageraad is ze natuurlijk nog niet klaar met vertellen en omdat de koning wil weten hoe de verhalen verder gaan, laat hij haar in leven tot de volgende avond. Sheherazade herhaalt deze truc duizend en één nachten lang, waardoor de koning volledig voor haar valt en genezen wordt van zijn wantrouwen en moordlust.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto

acties