Krigen (2015)

Zo meeslepend en ontwrichtend als Kapringen is Krigen niet, maar wat is de Deense Tobias Lindholm een getalenteerde en ongeëvenaard fijngevoelige filmmaker.
play

7,4 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Misdaad
  • Denemarken
115 Min Denemarken

De Deense commandant Claus Michael Pedersen en zijn mannen vechten om te overleven, proberen een verschil te maken en zichzelf te overtuigen dat het allemaal de moeite waard is. In Denemarken probeert Maria, de vrouw van Claus, zichzelf te redden met haar drie kinderen die hun vader missen. Wanneer Claus in een gevecht met de Taliban plots geïsoleerd raakt samen met een zwaargewonde soldaat maakt hij de beslissing om het gebied te laten bombarderen zodat de reddingshelikopter sneller ter plaatse kan zijn. De missie slaagt en de jonge soldaat overleeft het. Wanneer in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen de lichamen worden gevonden van 11 Afghaanse vrouwen en kinderen wordt Michael echter beschuldigd van een oorlogsmisdaad. Plots bevindt hij zich in een rechtszaak en een strijd om te overleven en zijn familie te behouden.

Alt titel
A War
Regie
Tobias Lindholm
Cast
Johan Philip Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Dulfi Al-Jabouri, Charlotte Munck, Alex Høgh Andersen, Phillip Sem Dambæk, Jakob Frølund.
Release
05.09.2015
Release NL
24.03.2016
Release DVD
03.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Tobias Lindholm | Cast: Pilou Asbæk (Claus Michael Pedersen), Tuva Novotny (Maria Pedersen), Søren Malling (Martin R. Olsen), Charlotte Munck (Kajsa Danning), Dar Salim (Najib Bisma), Dulfi Al-Jabouri (Lutfi “Lasse” Hassan), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2015

"Oorlog is slecht, dus de mensen verwikkeld in oorlog kunnen niet anders dan slecht zijn." Dat kreeg Tobias Lindholm, een van Denemarkens belangrijkste huidige filmmakers, vroeger aan de keukentafel te horen. De scenarioschrijver (Jagten, Borgen) annex regisseur (R, Kapringen) heeft die overtuiging van zijn linksige moeder willen onderzoeken met zijn derde regieklus, het voor een Oscar genomineerde Afghanistan-drama Krigen.

Waar veel oorlogsfilms jongens de oorlog insturen om hun eenmaal op het slagveld hun menselijkheid te laten verliezen, wil Lindholm van zijn soldaat juist zoveel mogelijk mens maken. Hij geeft de oorlog in Afghanistan en de Deense interventie daarin een gezicht met Claus Michael Pedersen, de jonge commandant die ter motivatie en uit respect voor zijn vaak twijfels hebbende manschappen mee op patrouille gaat waar hij eigenlijk in het hoofdkwartier de beslissingen moet maken. Pedersen probeert zijn jongens er op die manier van te overtuigen dat zij, door iedere dag opnieuw hun leven in de waagschaal te leggen, wel degelijk het verschil maken.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Krigen

acties