Full Contact

Full Contact (2015)

Wat gaat er om in het hoofd en hart van een dronepiloot die met een joystick en monitor op veilige afstand de vijand bevecht?
play

5,5 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Nederland
  • Kroatië
105 Min Nederland

Dronepiloot Ivan moet een locatie bombarderen, maar dat blijkt een school te zijn geweest. Het zorgt ervoor dat hij compleet doordraait en de grip op de realiteit verliest.

Regie
David Verbeek
Cast
Grégoire Colin, Robert Jozinovic, Slimane Dazi, Lizzie Brocheré, Alain Blazevic, Zvonimir Munivrana.
Release NL
31.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: David Verbeek | Cast: Grégoire Colin (Iwan), Lizzie Brocheré (Cindy), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2015

De moderne manier van oorlogsvoering was recentelijk nog onderwerp van het Amerikaanse drama Good Kill met een hoofdrol voor Ethan Hawke. Hieruit kwam al naar voren dat de afstand tussen doel en de militair die een raket afvuurt of een bom werpt steeds groter wordt. Oorlog wordt steeds minder vaak vanuit de lucht, laat staan vanaf de grond uitgevochten, maar wel vanuit een container in een Amerikaanse woestijn tienduizenden kilometers verderop. Wat doet dit met het gestel en de emoties van de militair? Is er nog wel een link tussen dader en slachtoffer, de goedzakken en de slechterik? Hawke had het er maar moeilijk mee, vooral omdat zijn privéleven ook nog eens in puin lag. De Nederlandse filmmaker David Verbeek behandelt dezelfde thematiek, maar gooit het over een geheel andere boeg. Full Contact is beklijvender dan Good Kill en stemt veel meer tot nadenken. Verbeek onderneemt dappere pogingen om de beleving van de militair in kwestie te verbeelden.

In de Nevada-woestijn in het westen van de Verenigde Staten staat zo'n container van waaruit de vreselijkste precisiebombardementen plaatsvinden. Met enkel een scherm voor zijn neus en zijn duim op de knop van zijn joystick kan dronepiloot Ivan van afstand de doelwitten in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan opblazen. Het heeft de piloot tot een apathisch persoon gemaakt die maar moeilijk met zijn gevoel in contact kan komen. Ivan is op zowel het professionele als het persoonlijke vlak het contact met de werkelijkheid kwijtgeraakt. De interesse van een vrouw kan hem weinig bekoren, al zou ze het nog zo graag willen. Met een stripper heeft hij liever lange gesprekken. Hij hangt zelfs een verhaal op dat hij impotent is. Dan maakt Ivan een kardinale fout door een school op te blazen. De onschuldige slachtoffers achtervolgen hem tot in zijn slaap en zelfs de krochten van zijn ziel.

videotrailers & clips