De nieuwe animatiefilm uit de koker van Vlaming Ben Stassen is visueel hoogstaand, maar teleurstellend uitgewerkt.

4,8 details

  • 84 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • België
  • Frankrijk
84 Min België

Papegaai Dinsdag woont met zijn dierenvrienden op een paradijselijk eiland waar het ze aan niks ontbreekt. Toch droomt hij er van om de rest van de wereld te ontdekken. Na een hevige storm spoelt een merkwaardig wezen aan op het eiland: Robinson Crusoe. Dinsdag is dolblij met de nieuwkomer, wie weet is dit zijn kans om van het eiland af te komen en nieuwe plekken te ontdekken. Robinson heeft de dieren hard nodig om te overleven op het eiland en dat is in het begin nog niet makkelijk, want ze spreken geen ‘mens’. Langzaam maar zeker leren Robinson en de dieren met elkaar te leven tot op een dag twee gemene katten het eiland willen overnemen. Er ontstaat een spannende strijd waarin Robinson en zijn vrienden zullen ontdekken hoe groot de kracht van vriendschap is.

Regie
Vincent Kesteloot
Ben Stassen
Cast
Dieter Hallervorden, Matthias Schweighöfer, Aylin Tezel, Ilka Bessin, Kaya Yanar.
Release
04.02.2016
Release NL
17.02.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Vincent Kesteloot | Cast (stemmen): Tim Douwsma (Robinson Crusoe), Lies Visschedijk (Rosie), Pip Pellens (Kiki ), Yes-R (Carmello), Marcel Hensema (Scrubby), Caroline de Bruijn (May), Erik de Vogel (Mal), Anna Speller (Epi), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2015

Het fictief autobiografische Robinson Crusoe van de Brit Daniel Defoe verscheen al in 1719 en markeerde een belangrijk wapenfeit in de wereldliteratuur. Sindsdien bezorgde de roman over een schipbreukeling die terechtkwam op een onbewoond eiland menig filmmaker de nodige inspiratie. Het boek van Defoe is vaak verfilmd, geparodieerd en zelfs gekopieerd. Zonder Robinson Crusoe bijvoorbeeld geen Cast Away. Het lukt maar weinig schrijvers om een roman van dit formaat af te leveren en onmiddellijke roem te verwerven. De naam van de hoofdpersoon wordt al eeuwen geassocieerd met een eenzaam verblijf op een onbewoond eiland. De vermaarde Vlaamse animatieproducent en -regisseur Ben Stassen, die ons eerder aansprekende avonturen als Sammy’s Avonturen en Flits & Het Magische Huis bracht, is met het boek van Defoe aan de haal gegaan. Zijn versie van Robinson Crusoe maakt uitvoerig gebruik van het synoniem voor gestrande schipbreukeling en heeft maar weinig raakvlakken met het oorspronkelijke verhaal.

Verteld in een voor de doelgroep nodeloos ingewikkelde flashback maken we kennis met Robinson die schipbreuk lijdt en aanspoelt op een tropisch bountyeiland waar een keur aan exotische dieren de dienst uitmaakt. Dat het geografisch allemaal niet zo klopt om een levenslustige papegaai met de naam Dinsdag met een Indische tapir, een nagenoeg blinde geit, een Zuid-Amerikaans schubdier, een kameleon, een Australische mierenegel en een ijsvogel één en hetzelfde eiland te laten bevolken zal alleen een kritische kniesoor een zorg zijn. De dieren hebben het onderling best naar hun zin, al wil Dinsdag het liefst de wijde wereld verkennen. De komst van Robinson zou hem wel eens de ogen kunnen openen. Terwijl Robinson en de dieren dikke vriendjes worden en hun levens zien veranderen, ligt het gevaar op de loer. Een stel kwaadaardige katten is ook op het eiland aangekomen en is van plan de boel over te nemen. Alleen gezamenlijk kunnen mens en dier met deze vijand de strijd aangaan.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Robinson Crusoe

acties