Het leven maar vooral het lijden van Frankrijks vergeten eerste zwarte acteur.
play

6,8 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Frankrijk
110 Min Frankrijk

Monsieur Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische Franse clown Chocolat, de eerste zwarte circusartiest die uitgroeit tot een beroemdheid in de tijd van de belle époque in Parijs. Samen met zijn partner, de clown Footit, beleeft hij weergaloze successen. Maar kan hij omgaan met de valkuilen van de roem, de vele vrouwen en het snelle geld? Het vergeten verhaal van een buitengewoon man.

Alt titel
Chocolat
Regie
Roschdy Zem
Cast
Omar Sy, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, James Thiérrée, Frédéric Pierrot, Olivier Rabourdin, Noémie Lvovsky, Xavier Beauvois, Alice de Lencquesaing, Alex Descas, Thibault de Montalembert, Helena Soubeyrand, Christophe Fluder, Mick Holsbeke, Antonin Maurel.
Release
05.01.2016
Release NL
21.04.2016
Release DVD
23.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Roschdy Zem | Cast: Omar Sy (Chocolat), James Thierrée (Footit), Clotilde Hesme (Marie), Olivier Gourmet (Oller), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2016

'Je suis Chocolat' is in Frankrijk een frequent gebezigde uitdrukking, die zich naar het Nederlands vertaalt als 'voor gek gezet' of 'bedrogen'. Waar het gezegde vandaan komt is voor de meeste Fransen een raadsel. Monsieur Chocolat probeert die onwetendheid weg te nemen, door de artiest die eind negentiende eeuw het begrip vormde uit de vergetelheid te halen. Een prijzenswaardige poging die in Frankrijk door het kassucces van de film geslaagd blijkt. Daarnaast stipt Monsieur Chocolat een beschamende periode uit de Franse culturele geschiedenis aan, waarin artistiek succes en ongebreideld racisme hand in hand gingen. Laat het aan Omar Sy over beide kanten expressief te belichten. De nijpende voorspelbaarheid van het scenario nemen we voor lief.

De man achter de titelfiguur heette Rafael Padilla, maar weinigen kenden hem anders dan Chocolat. Hoewel beroemd geworden als eerste donkere clown, bleek zijn leven buiten de planken niet om te lachen, zo vertelt de film. Als ex-slaaf werkt hij jarenlang als kannibaal in een circus, waar hij munt slaat uit de koloniale opvatting dat alle negers woeste wilden zijn. De clown Footit ziet echter meer in zijn imposante verschijning en haalt hem over samen een komisch duo te vormen. Footit zelf speelt de witte clown, Padilla als Chocolat de domme august wiens rol het hoofdzakelijk is om voortdurend onder zijn hol geschopt te worden. Tot groot vermaak van de Franse goegemeente, waardoor het tweetal al snel faam en rijkdom ten deel valt. En Chocolat is daar trots op, want hoeveel andere donkere mensen hebben het omstreeks 1897 'gemaakt' zoals hij? Lange tijd accepteert hij de constante kleinering die zijn fortuin maakt, bewust van de venijnige discriminatie die hemzelf en zijn zwarte medemens buiten het theater ten deel valt. Een onvoorstelbare situatie, die uiteraard geen stand houdt, want Chocolat wil bovenal bewijzen dat hij als artiest meer in zijn mars heeft.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Monsieur Chocolat

acties