Adios Amigos (2016)

Uitstekende remake over drie gehandicapten die hun maagdelijkheid willen verliezen, profiteert van hogere dosis cynisme dan de originele dramedy.
play

6,3 details

  • Drama
  • Nederland
Nederland

Twintigers Lars (Martijn Lakemeier) en Philip (Yannick van de Velde) kunnen hun ogen niet van de meisjes in het zwembad afhouden. Hun vriend Joost (Bas Hoeflaak) is blind dus moet het met hun opmerkingen doen. Niet dat Lars en Philip wel iets met de meisjes kunnen; Philip kan zich vanwege een spierziekte niet bewegen en Lars heeft een hersentumor die hem in een rolstoel houdt. Dus op naar de plek waar volgens Lars alle meisjes gewillig zijn; Salou! De drie vrienden strikken verzorgster Lub (Margot Ros) die een bus heeft om hen te rijden. Maar losgerukt uit hun vertrouwde omgeving worden ze hard geconfronteerd met hun afhankelijkheid. En blijkt dat ze met grove humor niet al hun diepste angsten kunnen verdoezelen. Met iedere kilometer gaat de reis minder over seks en meer over vriendschap.

Regie
Albert Jan van Rees
Cast
Yannick van de Velde, Martijn Lakemeier, Juul Vrijdag, Lieke-Rosa Altink, Margot Ros, Geert Lageveen, Jorn Pronk, Don Alphonso, Bas Hoeflaak, Loes Schnepper, Stefan Stasse, Ids van der Krieken, Han Oldigs, Galyna Kyyashko, Joost van Schie.
Release
21.04.2016
Release NL
08.09.2016
Release DVD
13.01.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Albert Jan van Rees | Cast: Martijn Lakemeier (Lars), Yannick van de Velde (Philip), Bas Hoeflaak (Joost), Margôt Ros (Lub), Han Oldigs (Gert), Juul Vrijdag (Mieke), Geert Lageveen (Henk), Loes Schnepper (Gera), Lieke-Rosa Altink (Anne), e.a. | Speelduur: 92 minuten[/b] | Jaar: 2016

Weelderige figuren vullen het zwembad. Stuiterende borsten, strakgespannen badpakjes en een gehandicapte jongeman die op de minst sexy mogelijke manier het water ingetakeld wordt. Adios Amigos opent met sterke beeldcomposities die de onzichtbare barrière tonen tussen drie gehandicapte jongens en hun prikkelende leeftijdsgenoten. Om vervolgens het woord te geven aan de meest eloquente van het stel: “Heeft ze grote tieten?”. Terwijl Lars aan de nieuwsgierige en slechtziende Joost het uitzicht omschrijft, barst de cynische Philip uit in een klaagzang over hun maagdelijkheid. Je zou bijna vergeten dat het drietal jongens even hitsig en levenlustig is als elke andere tiener. Met een paar decennia aan opgekropte lust besluiten de jongens hun stoute zwembroeken aan te trekken en hun natte dromen na te jagen tijdens een roadtrip naar Salou. Daar waar de meiden zo hard feesten dat zelfs een blinde, een verlamde en een rolstoelgebonden jongen met een tumor in zijn hoofd kans maken op het seksuele avontuur van hun leven.

Deze remake van het Belgische Hasta la Vista volgt op een haar na hetzelfde verhaal en kent tevens een potente mix van kluchtigheid en tragiek. Toch zorgen de capabele handen van regisseur Albert Jan van Rees en scenariste Anne Barnhoorn ervoor dat de Nederlandse variant een harder randje heeft. Waar Hasta la Vista een sterk charmeoffensief heeft, gaat Adios Amigos duidelijk voor de cynische insteek. Hierbij krijgen voornamelijk Martijn Lakemeier en Yannick van de Velde de kans om hun acteertalent in te zetten voor enkele pittige momenten van psychologische oorlogvoering. Waar Adios Amigos voornamelijk in excelleert ten opzichte van zijn inspiratiebron, is de rol van de omgeving van mensen met chronische gezondheidsproblemen. De familieleden van de drie jongens zijn altijd ondersteunend en liefdevol in hun verzorging, maar zelfs met de allerbeste intenties verandert de belevingswereld van Lars, Philip en Joost in een lichamelijke en psychologische gevangenis. Wanneer ze eenmaal kans zien om hieraan te ontsnappen en hun ouders wanhopig volgen, eindigt dit in pittige en snoeiharde confrontaties.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Adios Amigos

acties