Dégradé

Dégradé (2015)

Een schoonheidssalon in de Gazastrook is het toneel van geroddel en beslommeringen van een groep vrouwen. De explosieve buitenwereld wil niet echt doordringen.
play

6,0 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Palestina
  • Frankrijk
  • Qatar
85 Min Palestina

Een warme zomerdag in de Gazastrook. De stroom werkt vandaag en de schoonheidssalon van Christine zit vol met vrouwelijke klanten. Maar hun dag wordt ruw verstoord als er geweerschoten klinken in de straat. De dames zitten vast in de salon en met de wetenschap dat de dood met de minuut dichterbij komt, is het de vraag hoe de dag eindigt.

Regie
Tarzan Nasser
Arab Nasser
Cast
Hiam Abbass, Manal Awad, Huda Al Imam, Maisa Abd Elhadi, Sameera Asir, Victoria Balitska, Raneem Daoud, Raya Khatib, Wedad Al Naser, Tarzan Nasser, Mirna Sakhla, Nelly Abou Sharaf, Dina Simon, Reem Talhami, Dina Shebar.
Release
17.05.2015
Release NL
05.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Arab Nasser en Tarzan Nasser | Cast: Hiam Abbass (Eftikhar), Victoria Balitska (Christine), Mana Awad (Safia), Mirna Sakhla (Zeinab), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2015

Het toneel is een schoonheidssalon in Gaza. Een groep vrouwen vecht in de snikhete zomer niet alleen tegen de temperaturen, maar ook met hun eigenwaarde, elkaar en de mannen die hen het leven zuur maken. De salon wordt gerund door Russische immigrante Christine, die zich er helemaal thuis lijkt te voelen, ook al ligt haar zaak in bezet gebied. De vrouwen roddelen en kissebissen wat af. Over een overspelige echtgenoot die ze proberen kaal te plukken met behulp van een advocaat, over de schoonfamilie van een toekomstige bruid en over een gewapende bullebak die met een aangelijnde leeuwin buiten wacht, in de hoop zijn vriendin die binnen zit terug te krijgen. Als ze geluk hebben, hebben ze de hele dag stroom, maar stromend water en elektriciteit kunnen zo maar uitvallen als de regering het bepaalt. Veel van de vrouwen zijn het leven in Gaza zat, omdat het zo kansloos en uitzichtloos is. Maar ze hebben elkaar. Buiten is het gevaarlijk. De schoonheidssalon wordt een fort als de onrust op straat verder escaleert.

“Hamas heeft een heel land te bevrijden, maar ze maken zich druk om een leeuw,” verzucht één van de vrouwen in de salon, “ze hebben kennelijk niets beters te doen.” “Het zijn criminelen,” antwoordt een andere klant verbeten. Het blijft lange tijd onduidelijk waarom de situatie buiten zo explosief is. Dit toneelmatig opgetuigde, met Frans geld gemaakt drama van de broers Arab en Tarzan Nasser, speelt zich vrijwel binnen één ruimte af. Twee kapsters en tien klanten vormen de belangrijkste personages. Er wordt slechts sporadisch een blik op de buitenwereld geworpen, waardoor er een versnipperd beeld ontstaat van de onrust die voor de Palestijnse vrouwen aan de orde van de dag is. Ze zijn niet anders gewend dan dat er altijd tumult en een oorlogsdreiging is. Ze hebben geleerd hun mannetje te staan en zich zeker niet de les te laten lezen door de kerels die er een potje van maken en haantjesgedrag vertonen. Deze vrouwen vertrouwen mannen niet, maar het valt ook nog maar te bezien of ze elkaar wel vertrouwen.

videotrailers & clips