Jonge haat en liefde in de Franse Alpen.
play

7,3 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Frankrijk
116 Min Frankrijk

Damien woont bij zijn moeder Marianne, een dokter, terwijl zijn vader in het buitenland zit. Hij wordt gepest door Thomas, wiens moeder ziek is. De jongens wonen plotseling samen als Marianne Thomas uitnodigt.

Regie
André Téchiné
Cast
Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Alexis Loret, Jean Corso, Jean Fornerod, Mama Prassinos, Maïté Arraiza, Gérard Labelle, Nicole Ellkésir, Christelle Ripa, Françoise Gaillard, Didier Hougarou, Vanessa Duran, Rémi Garcia.
Release
30.03.2016
Release NL
05.05.2016
Release DVD
31.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: André Téchiné | Cast: Sandrine Kiberlain (Marianne Delille), Kacey Mottet Klein (Damien Delille), Corentin Fila (Thomas Charpoul), Alexis Floret (Nathan Delille), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2016

Ach, de puberteit. Altijd al een dankbaar onderwerp geweest voor filmmakers. Niets leent zich zo goed voor herkenbaar menselijk drama als de worsteling van bijna-volwassenen met hun zoektocht naar de liefde, hun verhouding ten opzichte van hun medemens en hun eigen identiteit. Zulke emotionele queesten leiden niet zelden tot verrassende resultaten, vooral voor de jongeren zelf. Regisseur André Téchiné en scenariste Céline Sciamma zijn geen onbekenden met het onderwerp. De eerste regisseerde in 1994 al Les Roseaux Sauvages, waarin jonge homoseksuelen kampten met de verwachtingen van hun omgeving, terwijl de laatste recent nog verhaalde over het ruige leven in een meisjesbende in [Girlhood, waarin eveneens de onvoorspelbaarheid van zelfontdekking centraal stond. Het bundelen van hun krachten leidt nu tot Quand on a 17 ans, opnieuw een verhaal over tieners die worstelen met wederzijdse aantrekking en afstoting. Bijster veel vernieuwend inzicht in de pubergeest levert het niet op, behalve de intrigerende bevestiging dat zeventienjarigen zelden voldoen aan ons verwachtingspatroon.

De zeventienjarigen uit de titel zijn Damien en Thomas, woonachtig in de Franse Alpen. De klasgenoten lijken aanvankelijk weinig gemeen te hebben met hun uiteenlopende leefomgeving en etnische achtergrond. Alleen hun walging voor elkaar lijkt een verbindende factor. Die is echter niet gebaseerd op een specifieke oorzaak: de jongens mogen elkaar gewoon niet. Dat het dikwijls tot een handgemeen komt, wordt al snel een probleem als Damiens moeder, de dorpsdokter, diens rivaal uitnodigt om bij hen in huis te komen wonen om zijn eigen moeder, die een problematische zwangerschap doorstaat, te ontlasten. Het is slechts één van meerdere grote beslissingen in de film die met een korrel zout genomen moet worden, want de animositeit tussen beide knapen kan niemand ontgaan. Desondanks accepteert Thomas het aanbod, maar dooi in zijn conflict met Damien lijkt uitgesloten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.