De wereld van de Scientology bezien vanuit het perspectief van Louis Theroux. Hij kiest een gewaagde aanpak om zijn onderzoek vorm te geven.
play

6,4 details

  • 99 Min
  • Documentaire
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
99 Min Verenigd Koninkrijk

Louis Theroux wil de Scientology Church bezoeken, maar dat verzoek wordt geweigerd. Geïnspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen en zo inzicht te krijgen in de werkwijze van de organisatie. In een bizarre twist ontdekt Theroux dat de Church tegelijk een film over hem maakt.

Regie
John Dower
Cast
Tom Cruise, Paz de la Huerta, Tom De Vocht, Rob Alter, Louis Theroux, Marty Rathbun, Andrew Perez, Conner Stark, Stacia Roybal, Steven Mango, Jefferson Hawkins, Marc Headley.
Release NL
05.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: John Dower | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2015

Scientology: door toedoen van de media lijken we een goed beeld te hebben van wat zich zoal binnen en rondom deze moderne kerk afspeelt. Maar Scientology ís ook de media. Al vanaf het ontstaan richtte oprichter Lafayette Ronald Hubbard zich tot Hollywood en de media om zijn boodschap over te brengen. Hollywood leek lange tijd in de ban van en beheerst door Scientology, waarbij vooraanstaande volgers zoals Tom Cruise en John Travolta optraden als verkondigers van het woord. Scientology is een bijzondere beweging, zelfs als je alle wilde verhalen die de ronde doen weglaat. Zo gelooft de beweging van de dertig jaar geleden overleden sciencefictionschrijver Hubbard net als bijvoorbeeld het boeddhisme niet in een god. Waarmee dan ook gelijk elke vergelijking ophoudt. De geestelijk leider van de kerk was aanvankelijk uit op een missie naar zelfverbetering, hetgeen hij presenteerde in zijn boek Dianetics, The Modern Science of Mental Health. Maar geleidelijk kreeg de kerk enge sektarische trekjes en kwamen verhalen naar buiten van afvalligen die waren achtervolgd, bedreigd en financieel kaalgeplukt. Nog steeds is Scientology schathemeltje rijk en heeft ondanks de relatief kleine aanhang in de Verenigde Staten ongekende invloed in vele gelederen.

Voor wie meer wil weten over de praktijken die rondom Scientology spelen is de HBO-documentaire Going Clear: Scientology and the Prison of Belief meer dan aan te bevelen. Deze is tevens te bekijken op concurrent Netflix en akeliger dan de naarste psychologische thriller of horrorfilm. Vooral de huidige leider David Miscavige, de directe discipel en opvolger van L. Ron Hubbard, komt hierin naar voren als een buitengewoon eng, gewelddadig en autoritair mannetje dat zich in mysteriën hult en nauwelijks in de openbaarheid treedt. En filmmaker en scenarist Paul Haggis, inmiddels uitgetreden, neemt er het woord door te zeggen dat de belofte was: “geef ons al je geld dan laten we je dromen uitkomen.” Na zo’n uitstekende doch huiveringwekkende documentaire kun je je afvragen wat de gerenommeerde Louis Theroux hier nog aan toe te voegen heeft. Theroux sluit zijn eerste bioscoopdocumentaire af met de woorden dat er een ongekende aantrekkingskracht van de beweging uitgaat. Hij zal het niet in zijn hoofd halen om zich er zelf bij aan te sluiten, maar na zijn grondige en op geheel eigen wijze uitgevoerde onderzoek, snapt hij hoe de kerk zijn volgelingen rekruteert en vasthoudt.

videotrailers & clips