Kursk
op tv

Kursk (2018)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Kursk is een nieuwe actie drama geregisseerd door Thomas Vinterberg, de regisseur van The Hunt en Festen,

De film volgt de onderzeeërs ramp van de Russische nucleaire onderzeeër de Kursk, die naar de bodem van de koude Barentszee is gezonken. Commandant Mikhail Averin (Matthias Schoenaerts) moet samen met de andere matrozen rustig zien te blijven en wachten op hulp van de Russische overheid.
Mikhail zijn vrouw Tanya (Léa Seydoux) probeert samen met de familieleden van de andere matrozen antwoorden te krijgen van de overheid, maar worden stilgezwegen. De overheid probeert zo te verbergen dat het de Russische marine niet lukt de matrozen te redden door hun verouderde materialen en dat ze alle buitenlandse hulp van zich afhouden.
Terwijl de vastzittende matrozen steeds met minder zuurstof blijven zitten, kunnen de Russische autoriteiten niet kiezen tussen hun nationale trots en de levens van de vastzittende matrozen.

Thomas Vinterberg probeert met deze film er geen typische duikboten film van te maken waar de film zich vooral concentreert op de vastzittende bemanning van de duikboot. Hij geeft in de film wel realistisch weer hoe zwaar de vastzittende matrozen het hebben gehad, maar toont ook beelden over hoe hun geliefden er tijdens deze ramp er aan toe waren. Zo geef je als kijker zowel om de vastzittende matrozen als om hun geliefden. Ondanks dat de afloop van deze ramp bij de meeste mensen verder wel bekend is, weet Vinterberg de film toch spannend te houden.

Ondanks dat Thomas Vinterberg de politieke aspecten grotendeels niet in de film toont, probeert hij met deze film eigenlijk wel het Russische egoïsme op de vingers te tikken, vanuit het West-Europese oogpunt. In de film spreken de Russische personages namelijk Engels en de film heeft verder een West-Europese cast, een Frans-Belgische productie en een Deense regisseur.

Naast de manier waarop het verhaal verteld wordt en in beeld is gebracht, helpt het goede acteerwerk van de cast ook met het realistisch overbrengen van de situatie. Door het goede acteerwerk van de cast geef je als kijker ook meer om de personages in de film.