Kursk (2018)

Als de Russen het niet aandurven de Koersk-ramp te verfilmen, dan moeten de Europeanen het maar doen.
play

6,2 details

  • 117 Min
  • Historisch
  • Drama
  • Actie
  • Thriller
  • Frankrijk
  • België
  • Luxemburg

Gaat over de nucleaire onderzeeër Koersk, die zonk tijdens een trainingsmissie in de Barentszee in 2000. Drieëntwintig matrozen overlevenden deze ramp en moesten wanhopig wachten op redding, terwijl hun zuurstof langzaam opraakte. De Russische regering weigerde vijf dagen lang hulp van buitenlandse overheden voordat zij akkoord gingen met hulp vanuit Britse en Noorse overheden.

Regie
Thomas Vinterberg
Cast
Colin Firth, Léa Seydoux, Matthias Schoenaerts, Michael Nyqvist, Max von Sydow, Matthias Schweighöfer, Lars Brygmann, August Diehl, Steven Waddington, Bjarne Henriksen, John Hollingworth, Zlatko Buric, Magnus Millang, Joel Basman, Gustaf Hammarsten, Kristof Coenen, Pit Bukowski, Peter Simonischek, Miglen Mirtchev, Tom Hudson, Chris Pascal.
Release
07.11.2018
Release NL
06.12.2018
Release DVD
06.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Matthias Schoenaerts (Mikhail Averin), Léa Seydoux (Tanya), Colin Firth (David Russell), Peter Simonischek (Viacheslav Gruzinsky), Max von Sydow (Boris Nikolayevich Yeltsin), e.a.| Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2018

Het lijkt haast wel alsof het Matthias Schoenaerts erom te doen is Vladimir Poetin tegen zich in het harnas te jagen. Speelde de Belgische acteur eerder dit jaar nog in Red Sparrow een schimmige Russische spion die als twee druppels water lijkt op de autocratische president met een KGB-verleden, daar heeft hij nu de hoofdrol in een film over de Koersk-ramp. Na bijna twintig jaar van zelfverrijking, persvrijheidsinperking en landjepik hoef je van Poetin niet te verwachten dat hij van een dergelijke film 's nachts wakker zal liggen, maar in 2000 zorgde deze ramp wel degelijk voor stevige imagoschade voor de toen nog geen halfjaar zittende president. Dat de Russische tragedie nu is verfilmd als een Engels gesproken Frans-Belgische productie met een Deense regisseur en een geheel West-Europese cast is dan ook niet louter culturele toe-eigening, want laten we eerlijk zijn: in het huidige Rusland zou dit verhaal nooit worden verfilmd.

De Koersk-ramp was namelijk een vrij beschamende toestand voor Rusland: slechts enkele dagen na aanvang van een oefening zonk de onderzeeër door een ongeluk (waarschijnlijk als gevolg van slecht onderhoud) naar de bodem van de Barentszzee, praktisch in de voortuin van Moermansk. Het grootste deel van de bemanning stierf direct, maar drieëntwintig overlevenden wisten zich te verschansen in het achterste compartiment, hopend op redding. De Russische marine kreeg het echter niet voor elkaar hen te bereiken en weigerde lange tijd hardvochtig een beroep te doen op buitenlandse hulpdiensten. Ondertussen kwam Poetin in opspraak omdat hij tijdens deze crisis zijn vakantie aan de Zwarte Zee bleef voortzetten en die pas vijf dagen na de ramp afbrak.

alle artikelen (2)

Kursk Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Kursk

acties