The Nutcracker and the Four Realms (2018)

In 2018, the legend you know has a dark side.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Nutcracker and the Four Realms is een nieuwe familie fantasie film geregisseerd door Lasse Hallström en Joe Johnston. Deze film is een verfilming van het verhaal The Nutcracker and the Mouse King van schrijver E.T.A. Hoffmann.
In de film heeft de jonge Clara Stahlbaum (Mackenzie Foy) een geheime eivormige doos van haar overleden moeder gekregen, maar het enige probleem is dat deze doos op slot zit en ze niet weet waar de sleutel is. Clara vraagt haar peetvader Drosselmeyer (Morgan Freeman) om advies. Hij geeft haar advies waarmee ze uiteindelijk in een vreemde en mysterieuze wereld belandt. Deze wereld bestaat uit vier verschillende rijken en een van deze rijken is een rebelse opstand begonnen tegen de andere drie rijken sinds Clara haar moeder is verdwenen. Clara vindt hierom dat ze haar moeders taak op zich moet nemen om weer opnieuw vrede te kunnen creëren tussen de vier verschillende rijken. Hiervoor heeft Clara de sleutel nodig om de geheimzinnige doos te kunnen openen, maar de sleutel bevindt zich in het rijk van Moeder Ginger (Helen Mirren), die de opstand is begonnen. Clara moet samen met the Nutcracker Phillip (Jayden Fowora-Knight) en een groep soldaten Moeder Ginger en haar leger bezig zien te houden terwijl ze naar de verloren sleutel zoeken in de hoop dat ze daarna weer de harmonie tussen de vier rijken terug kunnen brengen.
Lasse Hallström zou deze film eerst eigenhandig regisseren, maar omdat hij 32 dagen weg moest voor andere filmzaken heeft Joe Johnston hem voor deze dagen vervangen als regisseur. Lasse Hallström heeft de uiteindelijke film wel helemaal overzien en uiteindelijk goed gekeurd zodat de film in bioscopen gedraaid kon worden. Dat de film geregisseerd is door twee verschillende regisseurs valt wel terug te zien aan de film. Het punt waar Joe Johnston het regisseur werk overneemt, valt wel terug te zien in de film, omdat de gehele sfeer van de film op een punt helemaal verandert. Op dit punt kan de film overkomen alsof je naar twee verschillende films door elkaar heen aan het kijken bent. Het is namelijk wat rommelige gedaan met een mix van verschillende dingen zoals balletdansen, een muizenleger en rare glazen clown poppen.
Deze film is wel leuker voor jongere kijkers, omdat de film veel mooie beelden met mooie kleuren heeft en het komedie niveau is ook meer voor jongere kijkers bedoelt. Oudere kijkers kunnen eerder de CGI en green screen in de film terug zien. Oudere kijker kunnen ook wel om sommige momenten van de film lachen, maar dan eerder omdat het apart overkomt in plaats van echte bedoelt grappig. Voor te jonge kinderen kan de film op sommige momenten wel als wat te griezelig overkomen, omdat sommige van de aparte dingen in de film op een griezelige manier in beeld worden gebracht.
Mackenzie Foy levert goed acteerwerk als de hoofdrol van de film. Ze zet haar acteercarrière goed neer waar ze van kleine rollen in grote films naar de hoofdrol is gegaan van een tienerfilm. Zo bouwt ze haar carrière op een rustige, maar ook goed manier op. Andere beginnende acteur maken namelijk vaak de fout om te snel en te groot te gaan met hun acteercarrière. Jayden Fowora-Knight zet ook goed acteerwerk neer in deze film. Dit is na zijn rol in Ready Player One pas zijn tweede rol die hij heeft gespeeld in een film. Ondanks zijn goede acteerwerk heeft hij wel een kleine rol en dat terwijl hij eigenlijk het titelpersonage speelt van de film. Andere grote acteurs zoals Morgan Freeman, Helen Mirren en Keira Knightley spelen meer in deze film voor een salaris. Ze zetten goed, maar verder geen bijzonder werk neer in deze film. Keira Knightley praat de geheel film ook met een rare babystem, die leuk voor jongere kijkers kan overkomen, maar ook wat irritant voor oudere kijkers.