Gerestaureerde versie van vergeten moderne klassieker, ontroerend en complex.
play

7,1 details

  • 112 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
112 Min Verenigde Staten

In het begin van de twintigste eeuw leven veel nakomelingen van de vroegere slaven op de eilanden aan de kust van South Carolina en Georgia. Dit verhaal speelt rond 1902, een woelige tijd, zowel voor Europa, waar de Eerste Wereldoorlog dreigt, als voor Amerika, waar een binnenlandse strijd op gang komt voor een betere toekomst en betere burgerrechten voor vrouwen en kleurlingen. In die tijd besluit de Peazant familie de eilanden te verlaten om op het vasteland een nieuw leven te beginnen. Tijdens de moeilijkheden die zij daarbij ervaren worden hun Afrikaanse wortels en hun rijke Gullah erfgoed duidelijk zichtbaar.

Regie
Julie Dash
Cast
Bahni Turpin, Tommy Redmond Hicks, Cheryl Lynn Bruce, Barbarao, Trula Hoosier, Cora Lee Day, Alva Rogers, Kaycee Moore, Tony King, Umar Abdurrahamn, Adisa Anderson, Ervin Green, Vertamae Grosvenor, Cornell Royal, Sherry Jackson.
Release
10.01.1991
Release NL
01.06.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Julie Dash | Cast: Cora Lee Day (Nana Peazant), Alva Rogers (Eula Peazant), Barbarao (Yellow Mary), Adisa Anderson (Eli Peazant), Kaycee Moore (Haagar Peazant), Bahni Turpin (Iona Peazant), Cheryl Lynn Bruce (Viola Peazant) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 1991

Het is even wennen aan het begin, de synthesizermuziek die zo nu en dan de geluidsband van Daughters of the Dust ontsiert en dateert. Maar eenmaal daaraan gewend ontvouwt zich een bijzondere film over een unieke plaats en tijd in Amerika: de Sea Islands voor de kust van South-Carolina, waar de Gullah gemeenschap in 1902 nog in isolatie leeft. In haar regiedebuut, destijds de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker in de Verenigde Staten, verkent Julie Dash de religieuze en culturele conflicten binnen deze aparte gemeenschap, terwijl die op het punt staat naar het vasteland en de moderne wereld te migreren.

De Gullah gemeenschap bestaat uit voormalige slaven, vooral afkomstig uit West-Afrika. Zij hebben veel van de tradities van hun voorouders overgenomen (inclusief de Ibo, de Yoruba, de Kikongo, de Mende en de Twi) en konden die dankzij hun relatieve isolement op de Sea Islands lang in stand houden, ondanks dat het christendom uiteraard ook aanwezig is. De Peazant familie leeft in Ibo's Landing op St. Simons Island, één van die Sea Islands. Matriarch Nana Peazant volgt nog de oude spiritualiteit (een mengeling van Afrikaanse en Caribische rituelen), maar enkele van haar nazaten hebben inmiddels het geloof van de blanke overheerser overgenomen. Blanken die overigens niet aanwezig zijn op het eiland.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Daughters of the Dust Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Daughters of the Dust

acties