Mulan (2020)

Loyal, Brave, True.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Mulan is een live-action verfilming van de gelijknamige animatiefilm en is te zien op Disney+. De film is geregisseerd door Niki Caro, de regisseur van Whale Rider en The Zookeeper's Wife.

In de film wordt het Chinees keizerrijk door een rebels Rouran leger onder leiding van Böri Khan (Jason Scott Lee), die hulp krijgt van een heks Xianniang (Li Gong) aangevallen. De Chinese keizer vraagt van elke familie om een man te sturen voor in het Chinese leger, zodat ze de strijd aan kunnen gaan tegen het vijandige leger. Omdat Mulan (Yifei Liu) haar vader de enige man is in haar familie en hij door zijn oude leeftijd en mankementen niet het leger in kan gaan, besluit Mulan zich als man voor te doen en zich bij het leger aan te melden. Hier moet ze zien verborgen te houden dat ze eigenlijk een vrouw is, om de eer van haar familie te behouden. Zo begint ze undercover aan de trainingen om het Chinese leger te steunen en in de hoop de rebellen de baas te blijven.

Regisseur Niki Caro en cinematograaf Mandy Walker hebben de film op een mooie manier in beeld gebracht Zo komt de Aziatische cultuur goed naar voren in de film De film toont mooi de bergachtige gebieden in China. Op de mooie beelden na is de film verder helaas niet zo bijzonder. Het probleem ligt namelijk meer bij het script, hoe de film zijn verhaal vertelt en hoe ze dit alles samen in elkaar hebben gezet.
In tegenstelling tot de animatie hoeft Mulan in deze film haarzelf niet echt meer te trainen om een echte krijger te worden. Hierdoor mist haar personage de opbouw die hetzelfde personage in de animatie wel had. In deze film proberen ze meer naar voren te brengen dat vrouwen net als mannen ook krijgers kunnen zijn voor in het leger. Ondanks de goede bedoelingen van dit bericht, komt dit door het script en hoe ze Mulan vanaf het begin al naar voren brengen ook te vervallen.

Om deze film wat respectvoller te maken tegen over het Chinese publiek hebben ze het populaire personage van Mushu, die werd ingesproken door Eddie Murphy uit de live-action verse gehouden. Door het verwijderen van dit personage verliest de film wel veel van de komische momenten die de animatie wel heeft en komt deze film wat te serieus over en wordt zo meer langdradiger.

De effecten komen helaas ook wat afgerafeld over in de film, waardoor je wel kunt terug zien waar ze CGI of een green screen hebben gebruikt.

De personages komen helaas ook niet zo bijzonder over in de film. De meeste spelen de soldaten van het Chinese leger, maar worden op een paar momenten na niet echt verder ontwikkeld in de film. Yifei Liu zet de rol wel op een leuke manier neer in de film, maar door het gebrek aan opbouw van haar personage komt ze verder niet zo bijzonder naar voren. Donnie Yen weet wel voor een paar kleinen komische momenten te zorgen als de commandant van het Chinese leger, maar hij heeft ook wel eens beter en komischer acteerwerk geleverd in zijn andere films.

Deze film is op Disney+ te zien tegen het extra betalen van een best wel hoge prijs, die de film eigenlijk niet waard is. Voor een betere versie kun je het beter bij de animatiefilm houden of anders wachten tot de film later dit jaar gratis op Disney+ valt te zien als je een abonnement hebt.