Mulan (2020)

Loyal, Brave, True.

Ook deze remake van Disney tolereert geen gekleur buiten de lijntjes.
play

6,1 details

  • 115 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Familiefilm
  • Actie
  • Verenigde Staten
  • Canada
  • Hongkong
115 Min Verenigde Staten

Mulan is een jonge vrouw die in China woont samen met haar machtige vader. Mulan wil niets liever dan hem in het leger vervangen daar hij fysiek niet sterk genoeg is om te strijden. Om een plekje in dit leger te veroveren doet ze zich voor als een man.

Regie
Niki Caro
Cast
Jet Li, Donnie Yen, Li Gong, Tzi Ma, Yifei Liu, Jason Scott Lee, Ron Yuan, Pei-pei Cheng, Rosalind Chao, Roger Yuan, Utkarsh Ambudkar, Jimmy Wong, Yoson An, Doua Moua, Xana Tang, Chen Tang.
Release
09.03.2020
Release DVD
11.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Niki Caro | Scenario: Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek, Elizabeth Martin | Cast: Yifei Liu (Mulan), Donnie Yen (Commander Tun), Jason Scott Lee (Böri Khan), Gong Li (Xian Lang), Jet Li (Emperor), e.a.| Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2020

Disney werkt hard om al zijn klassieke animatiefilms van een remake te voorzien. In dat businessmodel bestaat enige ruimte voor herbewerkingen van oudjes zoals Dumbo en Lady and the Tramp, maar de prioriteit ligt duidelijk bij de films uit de periode 1989-1999, beter bekend als de Disney Renaissance. De kinderen die daar destijds de videobanden van grijs draaiden, zijn namelijk opgegroeid tot twintigers en dertigers die maar al te graag de portemonnee trekken voor een geüpdatete versie van hun jeugdsentiment. Met Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King zijn de meest geliefde animatiefilms uit deze periode inmiddels onder handen genomen, maar ook uit de iets minder populaire titels verwacht men wel munt te kunnen slaan. Dat betekent dat vroeg of laat de lastige verhalen van Pocahontas en The Hunchback of Notre Dame aan de beurt komen. Tot die tijd is het makkelijk scoren met films zoals Mulan.

Vooruit, misschien is Mulan niet de allersimpelste Disney-film om te remaken, maar een beetje regisseur moet wel uit de voeten kunnen met het lekker rechtlijnige verhaal van een jonge vrouw die vermomd als man dienst neemt in het Chinese leger en het land redt van een buitenlandse invasie. En met een vleugje tact valt het voor de hand liggende verwijt van culturele toe-eigening ook wel te vermijden. Om in te spelen op de nostalgische gevoelens wordt het plot van de animatiefilm uit de jaren negentig zoveel mogelijk aangehouden, maar men blijkt zich goed genoeg bewust van de Chinese filmmarkt (die ten tijde van de animatiefilm vrijwel niet bestond) om daarvan de typische Disney-trekjes af te vijlen. Ditmaal dus geen lollige sidekick en ook geen liedjes. De nieuwe Mulan is daarmee niet zozeer het gebruikelijke Disney-sprookje, maar meer een wuxia: een historische spektakelfilm met een mild bovennatuurlijk tintje.

alle artikelen (83)

Mulan Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Mulan

acties