Juste la fin du monde (2016)

It would have been a lovely family dinner. If it weren't the last.

Een familiereünie loopt niet van een leien dakje in deze nieuwe film van Xavier Dolan, die in Cannes in de prijzen viel.
play

5,9 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Canada
  • Frankrijk
97 Min Canada

Louis is een terminaal zieke schrijver. Na een lange afwezigheid keert hij terug naar huis om zijn familie te vertellen dat hij stervende is.

Alt titel
It's Only the End of the World
Regie
Xavier Dolan-Tadros
Cast
Léa Seydoux, Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye, Gaspard Ulliel, Stephan Dubeau, Antoine Desrochers, Théodore Pellerin, Sasha Samar, Arthur Couillard, Emile Rondeau, Jenyane Provencher, William Boyce Blanchette.
Release
21.09.2016
Release NL
15.12.2016
Release DVD
07.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Xavier Dolan| Cast: Gaspard Ulliel (Louis), Marion Cotillard (Catherine), Nathalie Baye (de moeder), Vincent Cassel (Antoine), Léa Seydoux (Suzanne) e.a.| Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2016

Xavier Dolan is al jaren de lieveling van Cannes. Hier kreeg hij met zijn debuutfilm J'Ai Tué Ma Mère het predicaat van de meest getalenteerde filmmaker van zijn generatie. Mommy werd een paar jaar later bekroond met de juryprijs en het was niet gek dat Dolan afgelopen jaar Cannes uitkoos om Juste la Fin du Monde in première te laten gaan. Dat pakte wisselend uit. De (met name Amerikaanse) recensenten waren niet te spreken over zijn film, maar de jury bekroonde hem wel met de Grand Prix. Duidelijk een film dus die de meningen flink verdeelt.

Wie bekend is met Dolans werk zal een aantal terugkerende thema's herkennen. Weer gaat het over een familie met problemen met een opvallende matriarch aan het hoofd. Centraal staat de homoseksuele Louis die zijn moeder, broer en zusje al twaalf jaar niet heeft gezien. Hij wil ze vertellen dat hij stervende is en gaat daarom bij ze op bezoek. Maar dat gaat niet bepaald van een leien dakje. Tijdens de reünie komen de oude frustraties en emoties boven. Terwijl moeder doet alsof Louis de dag ervoor nog op bezoek is geweest, kan oudere broer Antoine zijn woede niet verbergen. Zijn jongere zusje Suzanne heeft altijd verlangd naar een band met haar broer maar kent hem eigenlijk niet. Daartussen huppelt ook de stille vrouw van Antoine rond, die compleet door haar man wordt overheerst.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Juste la fin du monde

acties