Soberheid troef in dit veelbelovende Zweedse debuut waar de situatie onder hoogspanning komt te staan als een jeugddelinquent terugkeert naar zijn geboortedorp.
play

6,4 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Zweden
  • Polen
  • Frankrijk
102 Min Zweden

Als John na een gevangenisstraf uitgezeten te hebben terug naar zijn vaders huis keert, kijkt hij ernaar uit opnieuw te beginnen. Maar in de lokale gemeenschap waar hij woont is zijn misdrijf vergeten noch vergeven.

Alt titel
Efterskalv
Regie
Magnus von Horn
Cast
Inger Nilsson, Stefan Cronwall, Sven Ahlström, Mats Blomgren, Ellen Mattsson, Ulrik Munther, Loa Ek, Wieslaw Komasa, Jan-Erik Olsson, Oliver Heilmann, Pia Edlund, Cecilia Wilhelmsson, Felix Göransson, Rasmus Lindgren.
Release
21.05.2015
Release NL
28.07.2016
Release DVD
16.11.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Magnus von Horn | Cast: Ulrik Munther (John), Mats Blomgren (Martin), Alexander Nordgren (Filip), Loa Ek (Malin), Wieslaw Komasa (opa), Olivier Heilmann (Kim), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2015

"Heb je de zeep laten vallen in de douche?" Prepuber Filip, waarschijnlijk nog te jong om te weten waar hij het eigenlijk over heeft, glimlacht voorzichtig naar zijn oudere broer John, die na jaren van afwezigheid voor het eerst weer met het gezin aan de keukentafel zit. Een poging de stilte te doorbreken en het ijs te breken. Onmiddellijk wordt hij berispt door hun alleenstaande vader, van wie hij nooit de vragen mag stellen die hij eigenlijk wil stellen. Het is exemplarisch voor het leven binnen dit kleine dorp op het uitgestrekte platteland van Zweden. Geen dialoog, maar liever stilte. Beter afstandelijkheid dan doorvragen en wie weet wat tegenkomen. Dan volgt er ook geen conflict. Toch is in The Here After vanaf de eerste minuut duidelijk dat die beteugeling in het geval van de oudste zoon een keer faliekant verkeerd heeft uitgepakt.

De zwijgzame en gesloten tiener is na twee jaar gevangenschap weer thuis. Thuis bij zijn wat onbeholpen vader, balorige broertje en seniele grootvader op hun afgelegen boerderij, terug in de kleine gemeenschap en op zijn oude middelbare school tussen dezelfde klasgenootjes. Terug in de maatschappij betekent in Johns geval terug naar het plaats delict. Op school wordt hij of gegeneerd en ontweken, of uitgedaagd en in elkaar gestompt. Iets wat het schoolbestuur hoopt met wat handen schudden op te kunnen lossen. Hij zit gevangen tussen de mensen die hem nog lang niet vergeven hebben voor wat hij heeft gedaan en anderzijds het handjevol in zijn naaste omgeving dat wel liefde en begrip wil tonen maar zich eveneens geen raad weet met zijn hervatte aanwezigheid. Lang blijft onduidelijk wat John precies gedaan heeft waarvoor hij zo gestraft moest worden – en als het aan zijn dorpsgenoten ligt nog altijd moet worden. De pesterijen gaan van kwaad tot erger en de vijandigheid groeit. Jongens wachten hem op en slaan hem aan gort. Het duurt niet lang of zijn hele familie is onveilig voor de hetze die in het dorp oplaait.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Here After

acties