Bacalaureat (2016)

A father will do anything to save his daughter's future.

Eerlijkheid duurt het langst, maar hoe ga je met deze gedachte om als het noodlot toeslaat? Een Roemeense arts trekt zijn eigen plan als de toekomst van zijn dochter in gevaar komt.
play

6,5 details

  • 128 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Roemenië
  • Frankrijk
  • België
128 Min Roemenië

Romeo Aldea (49), een arts die in een klein dorpje in Transsylvanië woont, heeft zijn dochter opgevoed met de verwachting dat zij, wanneer ze 18 wordt, uit zal vliegen om in het buitenland te studeren. Het plan lijkt een succes te worden: Eliza heeft een beurs gekregen om in het Verenigd Koninkrijk psychologie te gaan studeren. Ze moet alleen nog één laatste examen halen - niet meer dan een formaliteit voor zo'n voorbeeldige leerling. De dag vóór haar examen wordt het meisje echter aangevallen en aangerand, wat haar hele toekomst in gevaar brengt. Romeo staat voor een keuze. Hij kan dit oplossen, maar met geen enkele mogelijkheid kan dit zonder in te druisen tegen de principes waarmee hij zijn dochter heeft opgevoed.

Alt titel
Graduation
Regie
Cristian Mungiu
Cast
Vlad Ivanov, Valeriu Andriuta, Emanuel Parvu, Liliana Mocanu, Constantin Cojocaru, Maria-Victoria Dragus, Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica, Ioachim Ciobanu, Malina Manovici, Mihai Coroianu, Rares Andrici, Claudiu Dumitru, Lia Bugnar, Alexandra Davidescu, Tudor Smoleanu, Gelu Colceag, Petre Ciubotaru, Eniko Benczo, Ioana Chitu, Lucian Ifrim, Orsolya Moldován.
Release
19.05.2016
Release NL
22.09.2016
Release DVD
28.04.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Cristian Mungiu | Cast: Adrian Titieni (Romeo), Maria-Victoria Dragus (Eliza), Lia Bugnar (Magda), Rares Andirci (Marius), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2016

De Roemeen Cristian Mungiu wekte de belangstelling van de liefhebbers van de wereldcinema met zijn ingrijpende abortusdrama 4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen. Het in het Ceaucescu-tijdperk gesitueerde drama handelde over de illegale zwangerschapsbeëindiging van een jong meisje. Ze ging een onzekere toekomst tegemoet en dat kan de achttienjarige Eliza in Mungiu’s nieuwste drama Bacalaureat niet zeggen. Althans, zo lijkt het want het meisje uit Transsylvanië leeft jarenlang met de belofte van haar ouders dat ze niets tekort zal komen. Eliza staat op het punt af te reizen voor een studie psychologie in Groot-Brittannië. Met een studiebeurs op zak telt ze de dagen af voor ze haar psychologiestudie kan aanvangen. Vlak nadat haar vader, de arts Romeo Aldea, Eliza afzet voor haar laatste toelatingsexamen, slaat echter het noodlot toe. Eliza wordt aangerand en die traumatische gebeurtenis heeft logischerwijs effect op haar prestaties.

Het gegeven dat met een beslissing of een verkeerde afslag alles wat zeker was op de tocht komt te staan, is waar het om draait in Bacalaureat, dat ook wel bekend staat onder de Engelse titel Graduation. Het examen dat Eliza af moet leggen kon eigenlijk niet mislopen. Het was praktisch voldoende als ze kwam opdraven. Maar door de aanranding lijkt niets meer zeker binnen het gezin dat woont in een troosteloze flat in een buitenwijk van een Roemeens stadje. Vader Romeo moet zich in allerlei bochten wringen om ervoor te zorgen dat dochterlief nog mee mag doen met het examen, maar ook de uitslag ervan blijkt nog hoogst onzeker. Romeo en zijn vrouw hebben hun kroost altijd opgevoed met het idee dat eerlijkheid het langst duurt. Maar het doel heiligt soms de middelen en dan is een leugentje of een slinkse actie snel gemaakt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Bacalaureat

acties