The History of Love
Een boek van haast mythologische omvang houdt de gemoederen flink bezig in deze melodramatische wirwar van tijdslijnen en personages.
play

5,7 details

  • 134 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Frankrijk
  • Canada
  • Roemenië
  • Verenigde Staten
134 Min Frankrijk

Het verhaal van een langverloren boek dat op mysterieuze wijze weer opduikt en verbonden blijkt met een oude man die op zoek is naar zijn zoon en een meisje dat een oplossing zoekt voor de eenzaamheid van haar moeder.

Regie
Radu Mihaileanu
Cast
Elliott Gould, Torri Higginson, Derek Jacobi, Russell Yuen, Mark Rendall, Julian Bailey, Gemma Arterton, Sophie Nélisse, Alex Ozerov, Lynn Marocola, Marko Caka, Nancy Cejari, Jamie Bloch, William Ainscough, Masa Lizdek, Galia Oliel-Sabbag, Sabrina Baribeau, Miriam Rizea, Vincent Chan.
Release
09.11.2016
Release NL
05.01.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Radu Mihaileanu | Cast: Derek Jacobi (Léo Gursky), Gemma Arterton (Alma Mereminski), Sophie Mélisse (Alma Singer), Elliot Gould (Bruno Leibovitch), Torri Higginson (Charlotte Singer), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2016

Het is melodrama dat de klok slaat in de boekverfilming The History of Love. Hierin wordt tot in den treure geleurd en gedweept met een boek dat dezelfde titel draagt als de zesde speelfilm van de Roemeen Radu Mihaileanu. Het bestaan van de roman over de ultieme liefde wordt tot mythische proporties opgeklopt in een aantal verhaallijnen waarin het de rode draad vormt. Het boek is geschreven in het Polen van de Tweede Wereldoorlog door de smoorverliefde Léo Gursky. In het werk uit hij zijn eeuwige liefde aan zijn mooie buurmeisje Alma. Zij moet op haar beurt weer kiezen tussen maar liefst drie geliefden, van wie Léo er één is. Maar dan hakt de oorlog er flink in en moeten de Joodse dorpsbewoners hun land ontvluchten. Léo, Alma en een tweede geliefde Bruno belanden onafhankelijk van elkaar in New York, terwijl nummer drie in Zuid-Amerika terechtkomt en met Léo's zielenroerselen aan de haal gaat.

Wie het tot nu toe nog snapt: wacht maar, want het wordt nog een stuk ingewikkelder. Mihaileanu's drama is een bewerking van de bestseller van Nicole Krauss, die al bij publicatie parallellen opriep met Extremely Loud and Incredibly Close van haar echtgenoot Jonathan Safran Foer. Deze verfilming demonstreert dat het nog een hele toer is om heden en verleden naadloos in elkaar over te laten lopen. Naast het Polen uit de oorlogsjaren volgen we namelijk een bejaarde Léo in het heden die als oud chagrijnig mannetje en met het uiterlijk van Derek Jacobi direct naast de Bruno uit zijn jeugdjaren woont. De laatste is een rol van Elliot Gould. De twee Joodse mannetjes mopperen en ruziën er driftig op los. Laten we het maar houden op een blijk van hun temparement en hartstocht. Hieraan wordt ook nog eens de verhaallijn van vertaalster Charlotte Singer en haar creatieve dochter Alma gelast. Charlotte is geobsedeerd door Léo's boek dat opeens in het Spaans opduikt en dat zij mag vertalen naar het Engels. Léo op zijn beurt vraagt haast dagelijks bij de boekhandel op de hoek of er al een vertaling van het boek is verschenen, niet eens wetende of het werk überhaupt nog bestaat.

videotrailers & clips