24 Wochen (2016)

De echtgenoten Astrid en Markus verwachten een kind dat het downsyndroom heeft. De subtiliteit is vaak ver te zoeken in dit Duitse zwangerschapsdrama.
play

7,0 details

  • 103 Min
  • Drama
  • Duitsland
103 Min Duitsland

Draait om het dilemma dat een zes maanden zwangere vrouw tegemoet moet treden als ze hoort dat haar kind het syndroom van Down heeft én een serieuze hartaandoening. Moet ze abortus plegen?

Alt titel
24 Weeks
Regie
Anne Zohra Berrached
Cast
Julia Jentsch, Maria-Victoria Dragus, Johanna Gastdorf, Sabine Wolf, Karina Plachetka, Barbara Focke, Bjarne Mädel, Emilia Pieske, Florian Kleine, Felicity Grist, Martin Reik, Wolfgang Zarnack, Mila Bruk, Christian Müller, Julia Golembiowski.
Release
14.02.2016
Release NL
29.09.2016
Release DVD
15.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Anne Zohra Berrached | Cast: Julia Jentsch (Astrid), Bjarne Mädel (Markus), Johanna Gastdorf (Beate), Emilia Pieske (Nele), Maria-Victoria Dragus (Kati), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2016

In de meeste gevallen betekent een zwangerschap dat het tijd is voor een feestje. Zodra de vrouwenbuik iets begint te bollen, staan de aanstaande ouders te trappelen om het nieuws wereldkundig te maken. Tegenwoordig is het zelfs heel normaal om een zogenoemde 'babyshower' te organiseren. Familieleden en vrienden worden dan in de gelegenheid gesteld om de ongeboren spruit te overstelpen met cadeautjes. Dat het er niet altijd zo vreugdevol en feestelijk aan toe gaat, is te zien in het Duitse zwangerschapsdrama 24 Wochen. Hierin maken we kennis met Astrid en haar man Markus. Tijdens een ziekenhuisbezoek in de zesde maand van Astrids zwangerschap, krijgt het echtpaar onverwacht zorgelijk nieuws te horen van de dokter. Er bestaat een kans van achtennegentig procent dat hun kind het syndroom van Down heeft. Binnen een kort tijdsbestek zullen de ouders moeten beslissen: houden ze de baby of laten ze een abortus plegen?

Kennis van zaken is gewenst bij een omstreden onderwerp als abortus. In de handen van de vierendertigjarige Anne Zohra Berrached is deze thematiek gelukkig wel veilig. Eerder verkende de Duitse regisseuse (die een achtergrond heeft als sociaalpedagogisch hulpverlener) met haar debuutfilm Zwei Mütter de regelgeving van haar land vanuit het perspectief van twee lesbiennes die een kind wilde krijgen. Thematisch gezien vertoont laatstgenoemde titel veel verwantschap met 24 Wochen. Opnieuw is het duidelijk dat Zohra Berrached zich goed heeft ingelezen en weet wat ze aan de kaak wil stellen. Zo meldt een verloskundige terloops dat het in Duitsland wettelijk is toegestaan om een ernstig ziek of gehandicapt kind te aborteren in een zeer laat stadium, met andere woorden: aborteren vlak voor de natuurlijke geboorte. Aan de ene kant voelt dat een beetje aan als infodump, aan de andere kant is die informatie noodzakelijk om het drama van een realistisch kader te voorzien.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

24 Wochen

acties