The Shallows

The Shallows (2016)

Not just another day at the beach.

Reviews (2)

Rebecca Hagens

Avatar

De nieuwste thriller The Shallows vertelt het verhaal van Nancy (Blake Lively), een jonge surfer die na het overlijden van haar moeder haar leven omgooit en toevlucht zoekt op een afgelegen surfstrand, waar haar moeder over had verteld. Haar reis om zichzelf te herontdekken verandert echter in een bloedstollend gevecht om te overleven wanneer Nancy wordt aangevallen door een haai en strandt op een kleine rotsengroep 200 meter van de kust. Hier moet de gewonde Nancy zich in leven zien te houden en zoeken naar een manier om terug aan land te komen, zonder meteen in haaienvoer te veranderen.

Bloedstollend maar teleurstellend
The Shallows belooft een hoop goeds en komt deze belofte ook voor ongeveer 80 procent na. Het introduceert het plot en het achtergrondverhaal van het hoofdpersonage op een goede en niet storende manier. Bij dit soort dramatische thrillers gebeurt het vaak dat de schrijvers het publiek het personage zo snel mogelijk zo goed mogelijk wil laten leren kennen, waardoor achtergronden of persoonlijke problemen het publiek nogal door de keel wordt geduwd. Dat is bij The Shallows zeker niet het geval. De spanning wordt er ook meteen goed ingebracht. Een naderend onheil wordt zodra Nancy het water in gaat, meteen geïntroduceerd en de film kent weinig saaie stukken, ondanks dat je voor de eerste twintig minuten geen haaienvin ziet. Vanaf het moment dat de haai zijn intrede doet is het echt raak. Een stroom van aanvallen, bloed en gruwel en de constante dreiging zorgt ervoor dat de kijker de gehele tijd op het puntje van zijn of haar stoel zit en zich meteen voorneemt om de komende vier jaar niet meer de zee in te gaan. The Shallows is de perfecte film, tot het einde. Er is een speld te prikken in het precieze moment waarop het beeld over de film in stukken klapt en dat is niet alleen door de klap die op dat moment in de film plaatsvindt. Het einde van de film wekt de indruk dat de filmmakers zich rond de tachtigste minuut van de film realiseerden dat ze geen idee hadden hoe ze de film wilden doen eindigen en toen vervolgens veel te lang hebben nagedacht over een origineel einde, waardoor de film uiteindelijk een ongeloofwaardig en van clichés aan elkaar hangend slot kent. Een zeer teleurstellend einde die het geheel van deze geweldige film enorm naar beneden haalt. Zonde.

Moeilijk identificeren met hoofdpersonage
Er zijn een aantal verhaalelementen aanwezig in de film die hier en daar net iets te handig waren en hierdoor de geloofwaardigheid van het geheel naar beneden halen. Nancy gaat surfen zonder de broek van haar surfpak, zodat haar wond duidelijk in beeld kan komen en makkelijk verzorgd kan worden. De surfer die als enige in deze situatie terecht komt, heeft toevallig een medische opleiding gevolgd waardoor zij zichzelf in leven kan houden. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen, maar die zouden wellicht het plot van de film kunnen verklappen. Het komt er in elk geval op neer dat deze toevalligheden heel handig zijn voor het verloop van de film, maar er wel voor zorgen dat het doorsnee publiek zich minder goed in het hoofdpersonage kan verplaatsen. De film maakt het heel duidelijk dat een ‘normaal’ persoon niet zou kunnen overleven in zo’n situatie, wat er wellicht voor zorgt dat een kijker zich minder goed kan identificeren met het personage dan het anders had kunnen doen. Het zorgt er in elk geval wel voor dat sommige problemen in de film snel en efficiënt afgehandeld kunnen worden, waardoor de film niet onnodig lang wordt.

Blake Lively steelt de show
Het meest indrukwekkende element in de film is zonder twijfel het uitzonderlijke optreden van hoofdrolspeelster Blake Lively, die van het witte doek spatte. Lively, die al bekend is van series als Gossip Girl of het 2015 drama The Age of Adeline, zet zichzelf met The Shallows opnieuw op de kaart. Lively’s subtiele manier van acteren sleept je mee in het verhaal en laat je elke emotie voelen die Nancy doormaakt. In één van de meest gruwelijke scènes van de film zie je op het scherm, behalve wat ondersteunende geluiden, niets anders dan de reactie van Nancy op het voorval dat plaatsvindt voor haar ogen en alsnog is het één van de meest indrukwekkende momenten van de film. Was het einde van de film minder teleurstellend geweest, had er wellicht zelfs een Oscar in het voorschiet gelegen. Hoe dan ook, petje af voor Blake Lively.

Go see or no see?
Al met al is The Shallows zeker een aanrader en is het één van de betere films van het moment. Maar de film had veel meer kunnen zijn dan het nu is geworden dankzij het einde, wat eeuwig zonde is voor het algemene plot en het verbluffende acteerwerk van Blake Lively. In conclusie, Blake Lively steelt de show in deze bloedstollende thriller met een helaas teleurstellend einde.

Indie Jones

Avatar

Lang geleden was het, dat ik een aanvaardbare film heb gezien waarin een of ander gevaarlijk dier het op mensen gemunt heeft. THE SHALLOWS is de beste haaienfilm die gemaakt is na JAWS, en dat zegt helaas niet zo veel, als je grootste concurrent SHARKNADO is. Toch weet deze film, mede dankzij Blake Lively, te overtuigen, maar wat vooral uitblinkt is het camerawerk. Het strand en de golven zijn prachtig in beeld gebracht met veel mooie luchtshots en natuurlijk shots van Blake Lively in bikini. De haai had helaas niet die sterrenbehandeling gekregen. Zijn aanwezigheid wordt in het begin weliswaar geweldig getoond, maar later in de film blijft hij op de gruwelijkste momenten buiten beeld... Dat is jammer. Ik ben niet bepaald een gore-freak, maar in dit soort films wil ik op die momenten niet de angstige Blake Lively zien, maar WAT zij ziet. De angst die de haai bij haar opwekt wil ik ook voelen. Mede om deze reden wordt THE SHALLOWS nooit echt bloedstollend spannend, hoe onderhoudend het ook blijft. Er moest helaas een PG-13 rating op geplakt worden, om genoeg geld te verdienen.
Toch is THE SHALLOWS een onderhoudende en strakke film, met prachtige beelden - en nogmaals: Blake Lively.