Looking for Richard

Looking for Richard (1996)

A four hundred year old work-in-progress.

Reviews (1)

Claar

Avatar

Looking for Richard, van en met Al Pacino, met oa. Alec Baldwin, Winona Ryder, Keven Spacey; documentaire, drama; imdb 7,3

Al Pacino probeert het stuk Richard III van Shakespeare te analyseren, te begrijpen, in te voelen en te spelen. Hijzelf speelt de hoofdrol. Dit proces wordt gevolgd. Ook worden de scenes die besproken zijn, daarna gespeeld.

De analyse gebeurt door heel veel verschillende mensen: literatuurwetenschappers, Engelse acterus (bijv. John Gielgud, Vanessa Redgrave), Amerikaanse acteurs en Engelse en Amerikaanse voorbijgangers op straat.

Pacino probeert ook de teksten te begrijpen. En wat gebeurt er als je je een beetje verdiept? Shakespeares taalgebruik is helemaal niet zo moeilijk als we denken. Dat was mij ook al opgevallen, bijv. in hetzelfde stuk met Ian McKellen (hier werd de omgeving veranderd, maar de tekst niet).

Helaas had RTL 5 weer eens lekker ruim geprogrammeerd, zodat ik de softporno-film ervoor moest doorspoelen en deze prachtige documentaire er niet helemaal opstond (op de video: heel erg bale!!).

Je hoeft echt niet bijzonder cultureel onderlegd te zijn om deze documentaire te kunnen volgen of leuk te vinden. Dat mensen als Al Pacino en Kevin Spacey Shakespeare spelen, dat alleen al moet je als filmfreak gezien hebben.

PRACHTIG!!