Kriterion: Sinds '45
  • 71 Min
  • Documentaire
  • Nederland
71 Min Nederland

Bij gelegenheid van het zeventig jarig bestaan van Kriterion Amsterdam onderzoekt Hedda van Gennep, als generatiegenoot van mede oprichter Piet Meerburg, in haar documentaire Kriterion – sinds ’45 wat de ‘Kriterion gedachte’ al zeventig jaar teweeg brengt in de hoofden en harten van de studenten.

Regie
Wouter Snip
Hedda van Gennep
Release NL
09.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Hedda van Gennep & Wouter Snip | Cast: Hedda van Gennep en de studenten van Kriterion (als zichzelf) | Speelduur: 71 minuten | Jaar: 2016

Kriterion is een klein filmhuis in Amsterdam dat al sinds 1945 volledig door studenten wordt beheerd en gerund, zogenaamde Kriteriërs. Het maakt Kriterion een uniek en sympathiek filmtheater met een interessante geschiedenis die documentairewaardig is. Hedda van Gennep, decennia geleden als student werkzaam voor Kriterion, kijkt tegelijk naar het verleden en werpt een blik op hoe het er vandaag de dag in Kriterion aan toe gaat achter de schermen. Een ode aan de idealistische zelfredzaamheid van studenten, die door de jaren heen de bioscoop uitbreidden met een kinderopvang, een eetcafé, een pompstation, een club, een tweede bios plus restaurant én een Kriterion-initiatief in Sarajevo.

De oprichters van Kriterion beginnen tijdens de Tweede Wereldoorlog samen te werken aan een kinderopvang om Joodse vondelingen uit de kampen te houden. In november 1945, zes maanden na de bevrijding, openen ze de bioscoop. Zonder subsidie of financiële hulp. De eerste film die draait, is het verlaat uitgebrachte Citizen Kane (de klassieker van Orson Welles uit 1941), het eerste succes is David Leans liefdesdrama Brief Encounter. Een tijd later komt de koningin een film kijken in Kriterion.