Lo and Behold, Reveries of the Connected World (2016)

The virtual evolution of humankind

Werner Herzog bereikt het onmogelijke: een boeiende en samenhangende documentaire over het onafzienbare internet.
play

7,0 details

  • 98 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
98 Min Verenigde Staten

Werner Herzog verkent de wereld van het internet en onderlinge verbondenheid.

Alt titel
Lo and Behold
Regie
Werner Herzog
Cast
Elon Musk, Kevin Mitnick, Lawrence Krauss, Lucianne Walkowicz, Sebastian Thrun.
Release
23.01.2016
Release NL
15.09.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Werner Herzog | Cast: Elon Musk, Lawrence Krauss, Kevin Mitnick, Sebastian Thrun, Lucianne Walkowicz, e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2016

Wie beter dan Werner Herzog om het fenomeen van het internet in kaart te brengen? De man die naar eigen zeggen af en toe e-mailt,maar meer ook niet. De bijna volledig offline documentairemaker is social media geheel vreemd en is eerder digitaal naïef dan een zogenaamde ‘digital native’. Bovendien bespreekt hij normaliter onderwerpen die wat... menselijker zijn. Toch brengt juist zijn menselijke en internetvreemde blik een enorm voordeel; het is moeilijk om je bewust te worden van alle aspecten van een revolutie wanneer je er middenin zit. Herzog grijpt zijn kans om zijn unieke blik en vertelwijze los te laten op het onafzienbare internet. Hij bespreekt in tien hoofdstukken de geboorte, ontwikkeling en toekomst van het meest wijdverspreide netwerk ooit. Hij schetst zowel de prachtige als de angstaanjagende implicaties van deze vernuftige technologie. Uiteraard aangevuld met boeiende open vragen, een vleugje ironie en messcherpe humor.

Herzogs charisma en iconische manier van spreken doordringen meteen de bombastische introductie tot de geboorteplek van het internet. Helaas zitten veel van de prachtige oneliners al in de trailer, maar zijn licht spottende toon maakt het soms droge onderwerp uiterst verteerbaar. Het is stiekem een Herculeaanse taak om het internet uit te diepen in een enkele film – zeker in achtennegentig luttele minuten. Oorspronkelijk zou het een reeks vignetten worden, maar Herzog weet in de uiteindelijke speel film de tijd uiterst goed te benutten, door zeer gevarieerde aspecten te bespreken in duidelijk afgebakende hoofdstukken. Die scheiden niet alleen de veelzijdigheid van het internet om het overzichtelijk te houden, maar alle hoofdstukken samen geven een opvallend samenhangend en neutraal beeld van het internetfenomeen. Door de beperkte tijd stelt Herzog veelal kernachtige vragen aan de internetpioniers en denkers die de revue passeren en de film is daardoor doorspekt met mooie beknopte gesprekken en inzichtelijke quotes.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Lo and Behold, Reveries of the Connected World

acties