The 1000 Eyes of Dr. Maddin
Interessante documentaire over het leven en werk van regisseur Guy Maddin, en diens visie op film.
play

6,7 details

  • 65 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
65 Min Frankrijk

Guy Maddin wordt ook wel de Canadese David Lynch genoemd. Hij is een van de grote namen in de Canadese cinema. In deze film vertelt hij over zijn inspiraties.

Regie
Yves Montmayeur
Cast
John Waters, Udo Kier, Isabella Rossellini, Guy Maddin, Stephen Quay, Timothy Quay, Kenneth Anger.
Release
08.09.2015
Release NL
04.08.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Yves Montmayeur | Cast: Guy Maddin, Udo Kier, Isabella Rossellini, Kenneth Anger, John Waters, e.a. | Speelduur: 65 minuten | Jaar: 2015

Guy Maddin wordt ook wel de Canadese David Lynch genoemd. Hij is een van Canada's meest vooraanstaande regisseurs. Niet al zijn films bereiken echter de Nederlandse bioscoop. Zijn nieuwste film, The Forbidden Room (zie recensie), is nu te zien dankzij Previously Unreleased, het zomerprogramma dat interessante films die de Nederlandse bios niet haalden, een tweede kans biedt. Samen met Maddins nieuwste wordt ook de documentaire The 1000 Eyes of Dr. Maddin uitgebracht; vaak worden de twee zelfs achter elkaar vertoond. De documentaire biedt een overzicht van Maddins leven en carrière, en een inkijk in het werkproces en de gedachtekronkels van de regisseur.

The 1000 Eyes of Dr. Maddin werd deels gedraaid terwijl Guy Maddin The Forbidden Room aan het filmen was, waardoor letterlijk te zien is hoe hij bepaalde scènes in elkaar zet en filmt. Niet alleen is te zien hoe het chaotische camerawerk in die film tot stand kwam, Maddin legt ook uit wat hem daartoe bewoog: een recente neurologische afwijking, die volgens hem het gevolg is van een flinke griep in zijn schedel, waardoor hij voortdurend het gevoel heeft lichtjes aangeraakt te worden. Dit omschrijft hij als “aangeraakt worden door geesten”, en tijdens de opnames laat hij de geesten bepalen waar een scène of de camera heen moet.

videotrailers & clips