Denial (2016)

When one man put the Holocaust on trial, she was forced to defend history.

Onverwachts relevant rechtbankdrama over Holocaustontkenning stelt de vraag: hoe bevecht je onredelijkheid?
play

6,5 details

  • 109 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
109 Min Verenigde Staten

Schrijfster en historicus Deborah E. Lipstadt wordt gedwongen om haar naam te zuiveren, direct nadat ze aangeklaagd wordt voor smaad.

Regie
Mick Jackson
Cast
Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Andrew Scott, Jack Lowden, Mark Gatiss, Bern Collaco, Harriet Walter, Alex Jennings, Pip Carter, Todd Boyce, John Sessions, Nikki Amuka-Bird, Maximilian Befort, Caren Pistorius, Will Attenborough, Andrea Deck, Sean Power, Jackie Clune.
Release
30.09.2016
Release NL
06.04.2017
Release DVD
13.09.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Mick Jackson | Cast: Rachel Weisz (Deborah Lipstadt), Tom Wilkinson (Richard Rampton), Timothy Spall (David Irving), Andrew Scott (Anthony Julius), Jack Lowden (James Libson), Caren Pistorius (Laura Tyler), Alex Jennings (Sir Charles Gray), Harriet Walter (Vera Reich), Mark Gatiss (Professor Robert Jan van der Pelt), John Sessions (Prof. Richard Evans), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2016

Er valt niet te twisten over de Holocaust, met (levend) bewijs in overvloed dat ons herinnert aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Toch kan een balsturig persoon met het juiste podium verschrikkelijke uitlatingen de wereld in helpen, en ondanks alle feiten de wereld doen twijfelen. Denial vertelt het verhaal van zo'n gebeurtenis, een bijzondere rechtszaak over Holocaustontkenning versus smaad. Het blijkt vandaag de dag dankzij het filterloze internet en nieuwspareltjes als 'alternative facts' onverwachts relevant.

In de kern betreft Denial een redelijk droge rechtszaak, niet gevuld met melodrama en emotionele getuigenissen, maar een soort feitelijk schaakspel tussen twee historici die met passie geloven in hun gelijk. Voor David Irving is het een lasterzaak, hij zou zwartgemaakt worden door Lipstadt in haar boek over de Holocaust en zijn onderzoek niet respecteren. Voor Lipstadt en haar team van advocaten zijn Irvings uitingen al het summum van oneerbiedigheid, maar de zaak gaat uiteindelijk om iets veel groters. Een potentiële vrijbrief voor Holocaustontkenners om tegen de geaccepteerde feiten in te gaan en het systematisch vermoorden van joden te bagatelliseren. Helaas voor Lipstadt zijn de meeste bewijzen in vlammen opgegaan, en moet men het duistere hoofdstuk in de geschiedenis tot in de meest gruwelijke details nalopen om de slachtoffers in ere te houden.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.