Inhebek Hedi (2016)

Invoelbaar portret van een Tunesische jongeman die voor het eerst in zijn leven een belangrijke keuze moet maken.
play

6,4 details

  • 88 Min
  • Drama
  • Tunesië
  • België
  • Frankrijk
88 Min Tunesië

Hedi is een jonge man met een grote droom. Hij heeft moeite met de sociale conventies van Tunesië en als zijn moeder keuzes voor hem begint te maken, ontmoet Hedi de jonge Rym en leert hij dat zijn wereld voorbij de conventies gaat.

Alt titel
Hedi
Regie
Mohamed Ben Attia
Cast
Hakim Boumsaoudi, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Majd Mastoura, Omnia Ben Ghali.
Release
12.02.2016
Release NL
03.11.2016
Release DVD
06.03.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Mohamed Ben Attia | Cast: Majd Mastoura (Hedi), Rym Ben Messaoud (Rim), Sabah Bouzouita (Baya), Omnia Ben Ghali (Khedija), Hakim Boumsaoudi (Ahmed), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2016

Nog altijd krijgt de jonge Tunesiër Hedi warme gevoelens als hij terugdenkt aan de Jasmijnrevolutie. Hij vertelt erover in een kleine, maar cruciale scène die zich halverwege aandient. Voor het eerst verschijnt een zeldzame glimlach op zijn gezicht. Toen de bevolking van Tunesië massaal de straat op ging om te protesteren (tegen de hoge voedselprijzen, de toenemende werkloosheid, de corruptie en censuur) zag Hedi een golf van opwinding en optimisme door zijn geboorteland trekken. Alles leek op dat moment mogelijk. Maar nu, vijf jaar later, moet Hedi jammer genoeg concluderen dat de revolutie niet de vrijheid heeft gebracht waarop hij had gehoopt.

En dus heeft deze timide jongeman zich zo stilletjes aan neergelegd bij zijn doorsnee leventje in de stad Kairouan. Lijdzaam volgt hij het pad dat voor hem is uitgestippeld, waarbij de oude tradities van Tunesië en de ijzeren wil van zijn familieleden nog altijd de regels bepalen. Als medewerker van een lokale autodealer gaat hij overdag langs bij verschillende bedrijven, waar hij telkens weer hetzelfde gezapige verkooppraatje afsteekt tegenover ongeïnteresseerde klanten. Thuis gaat het er al niet veel beter aan toe. Zonder overleg heeft zijn moeder een bruid voor hem uitgekozen en besloten dat hij binnenkort in het huwelijksbootje zal moeten stappen. Dat levert meerdere malen ongemakkelijke momenten op met de schoonfamilie. Vooral wanneer moeder zich opwerpt als spreekbuis voor haar vijfentwintigjarige zoon en hem liefkozend 'mijn kleine jongen' noemt. Zulke momenten vergroten het begrip voor Hedi's hunkering naar vrijheid des te meer.

videotrailers & clips