Mang zhong (2005)

6,7 details

  • 109 Min
  • Drama
  • China
  • Zuid-Korea
109 Min China

Cui is een jonge Koreaanse moeder die aan de rand van de Chinese maatschappij leeft. Haar man zit in de gevangenis en haar zoon studeert. Ze kan het maar net betalen allemaal.

Alt titel
Grain in the Ear
Regie
Lu Zhang
Cast
Bo Jin, Guangxuan Zhu, Tonghui Wang, Lianji Liu.

Filmtotaal Recensie

Regie: Zhang Lu | Cast: Liu Lianji (Cui Shunji), Jin Bo, Zhu Guangxuan, Wang Tonghui e.a. | Speelduur: 109 minuten

Cui Shunji, een Koreaanse in China, probeert te overleven door op straat kimchi te verkopen, Koreaanse maaltijden. Ze krijgt het iets makkelijker als ze daar een vergunning voor krijgt, maar een affaire met een getrouwde man maakt alles weer een stuk gecompliceerder. Haar zoontje probeert zich ondertussen te vermaken.

Deze Chinees/Koreaanse coproductie doet denken aan het Italiaanse neo-realisme dat aan het eind van de jaren veertig van de 20ste eeuw even in zwang was. Dergelijke films registreerden realistische, toevallige gebeurtenissen die geen direct verband met elkaar hadden, om zo aan te geven hoe willekeurig en moeilijk het leven voor de meeste mensen is. Hetzelfde zie je in Grain In Ear, dat dan wel weer een stuk afstandelijker aandoet. Dat komt mede door de camera, die tot aan de laatste scène nooit beweegt, waardoor er rust gecreëerd wordt en tegelijkertijd de tijd en ruimte ontstaat voor een zeer zorgvuldige kadrering, die meermaals goed bedacht en uitgewerkt overkomt.