J'ai vu tuer Ben Barka

6,0 details

  • 101 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Marokko
101 Min Frankrijk

In januari 1966 ontdekt de politie het levenloze lichaam van Georges Figon, een man die een schandaal onthulde rond Ben Barka en zo de macht deed wankelen.

Regie
Serge Le Péron
Saïd Smihi
Cast
Charles Berling, Mathieu Amalric, Jean-Pierre Léaud, Jo Prestia, Josiane Balasko, Fabienne Babe, Simon Abkarian, Xavier Serrat, François Hadji-Lazaro, Jean-Marie Winling, Azize Kabouche, Franck Tiozzo, Rony Kramer, José María Blanco, Georges Bigot.
Budget
$ 4.080.000

Filmtotaal Recensie

Regie: Serge Le Péron | Cast: Charles Berling (Georges Figon), Simon Abkarian (Mehdi Ben Barka), Josaine Balasko (Marguerite Duras), Jean-Pierre Léaud (George Franju) e.a. | Speelduur: 101 minuten

In 1965 werd de Marokkaanse politiek activist Ben Barka in Parijs ontvoerd en vermoord, een nog altijd onopgeloste zaak. Rond dit gegeven heeft Serge Le Péron een fictiefilm gemaakt over een filmproducent die bij die zaak betrokken was.

De film opent met het lijk van Georges Figon, de zojuist genoemde filmproducent. Hijzelf is te horen in een voice-over, terwijl rokende mannen in lange regenjassen zijn dode lichaam bestuderen. Georges merkt droogjes op dat, ook al deed hij aan gymnastiek, hij er toch in zeer aparte houding bijligt voor iemand die zichzelf in het achterhoofd neerschoot. Op de achtergrond klinkt een smeuïge trompetsolo. De film lijkt alles weg te gaan hebben van een echte film noir. In lange flashbacks vertelt Georges hoe hij langzaamaan verwikkeld raakt in een complot van de Franse geheime dienst om Ben Barka, een man die als de hoop van Noord-Afrika wordt gezien, in de val te lokken.