The Cremaster Cycle

7,0 details

  • 398 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Horror
  • Musical
  • Verenigde Staten
398 Min Verenigde Staten

Een reeks van vijf films, die draaien om de kunstwerken, foto’s, tekeningen en boeken van de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Matthew Barney.

Regie
Matthew Barney
Cast
Matthew Barney.

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthew Barney | Cast: Matthew Barney, Ursula Andress, Norman Mailer e.a. | Speelduur: 400 minuten

Na acht jaar zit het werk van kunstenaar Matthew Barney er dan eindelijk op: The Cremaster Cycle is af. De vijf niet-chronologisch uitgebrachte delen vormen een staaltje overdonderende cinema dat zijn weerga niet kent. Zoals wel vaker bij eigenzinnige, grensoverschrijdende kunst, heeft dit werk de kunst- en filmwereld sterk verdeeld. De delen zijn nu afzonderlijk én als marathon te zien in het Filmmuseum te Amsterdam, dat de volledige cyclus heeft aangekocht voor hun collectie. Zes en een half uur goeddeels onbegrijpelijke visuele spierballerij met bizarre bijrollen voor oud-Bondgirl Ursula Andress, kunstenaar Richard Serra en drummer Dave Lombardo. The Cremaster Cycle is geen traditionele film, maar een serie van vijf kunstwerken, die beoordeeld moet worden als een filmisch project van een beeldend kunstenaar. Barney is naar eigen zeggen dan ook geen filmer, maar een beeldhouwer van beelden.

De werkwijze van Matthew Barney, een voormalig student medicijnen en fotomodel, thans woonachtig in New York met zangeres Björk, is voor de vijf delen steeds dezelfde geweest. Na vertoning van de op video geschoten film in musea, galeries en bioscopen organiseerde hij tentoonstellingen met objecten en foto's uit de film - of erop geïnspireerd. Gelijktijdig verscheen er steeds een boek met beelden uit de film en de tentoonstellingen. Zo creëerde Barney een kunstwerk waarin verschillende disciplines werden gecombineerd tot een nieuw, overkoepelend werk, dat in kunstkringen wel een Gesamtkunstwerk wordt genoemd.

videotrailers & clips