5,7 details

  • 70 Min
  • Documentaire
  • Nederland
70 Min Nederland

Maria van Nazareth is een van de populairste vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Als de feministische filmmaker Nouchka van Brakel een schilderij van Maria ziet, waarop die net bevalt van Jezus, is ze verbaasd door de gereserveerde uitdrukking op Maria’s gezicht. In plaats van geluk of nederigheid, kijkt ze vertwijfeld. Deze documentaire gaat om haar leven en wat haar dreef.

Regie
Nouchka van Brakel
Cast
Thijs Römer, Daniël Boissevain, Tonje Langeveld, Anne-Wil Blankers, Coby Stunnenberg, Bisschop van Haarlem Mgr. Dr. Jos Punt, Tarcy Mathias, Melek Calisir, Dori Ortiz Fernandez, Lukasz Hubacz.

Filmtotaal Recensie

Regie: Nouchka van Brakel | Voice-over: Thijs Römer, Anne Wil Blankers, Daniel Boissevain e.a. | Speelduur: 70 minuten | Jaar: 2006

Nouchka van Brakel geldt als een feministische filmer pur sang. Steeds opnieuw onderzocht ze in films als Een Vrouw Als Eva, Van de Koele Meren des Doods en Een Maand Later hoe vrouwen worden gedwarsboomd door de maatschappij. De term ‘vrouwenfilm’ vond ze overigens beledigend, want “de mensen denken dan meteen aan een stel wijven dat zit te keutelen over allerlei onbenulligs,” zo vertelde ze in de interviewbundel ‘Een branding van beelden’. In de documentaire Ave Maria onderzoekt Van Brakel de verering van de vrouw Maria.

Ave Maria: Van Dienstmaagd des Heren tot Koningin van de Hemel start met de woorden dat we op zoek gaan naar de wortels van de Mariaverering. Dat blijkt wat veel gevraagd voor de zeventig minuten van deze KRO-coproductie. Regisseur Van Brakel wil aan de hand van vier portretten uit Polen, Nederland, Spanje en Turkije, aangevuld met vele Maria-afbeeldingen en een wat kinderachtige voice-over van Thijs Römer en Anne Wil Blankers, overbrengen hoe het beeld van Maria als een onderdanig meisje is uitgegroeid tot dat van een ware koningin aan wie wonderen worden toegeschreven.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Ave Maria - Van dienstmaagd des heren tot koningin van de hemel

acties