6,6 details

  • 66 Min
  • Documentaire
  • Nederland
66 Min Nederland

Documentaire over de Nederlandse kunstenares Ellen ten Damme en haar strijd tegen borstkanker.

Regie
Rob Hodselmans
Cast
Ellen Ten Damme, Wilfried de Jong, Xander de Buisonjé, Robin Berlijn, Thomas Van Den Bergh, Maurice van Wanrooy, Bart de Valk, Heleen Willeboordse, Hans Sierhuis, Udo Lindenberg.

Filmtotaal Recensie

Regie: Rob Hodselmans | Cast: Ellen ten Damme, Robin Berlijn, Udo Lindenberg e.a. | Speelduur: 66 minuten | Jaar: 2007

Al is ze met enige regelmaat te zien in televisieoptredens en verschijnt ze geregeld in de (veelal Duitse) bladen, toch is zangeres Ellen ten Damme altijd een wat geheimzinnig buitenbeentje in de Nederlandse muziekwereld gebleven. De energieke Ten Damme acteerde weliswaar al in tientallen films en series, doet reclames en treedt het gehele jaar door op, maar hield haar privéleven altijd strikt gescheiden van haar extraverte, publieke leven. Tot in 2005 borstkanker werd geconstateerd bij de op dat moment 38-jarige zangeres. Uit angst niet lang meer te leven hebben, vroeg ze de bevriende regisseur Rob Hodselmans om een gefilmd portret.

In overleg besloten ze dat de zangeres zou worden gevolgd gedurende haar ziekte, maar zonder dat ze zelf ook maar iets zou zeggen. Onder druk van de regisseur werd tijdens het filmen toch besloten om Ten Damme te laten interviewen door Wilfried de Jong, de televisiepresentator waarmee Hodselmans al jarenlang samenwerkt. De combinatie van de beelden tijdens de behandelingen in het ziekenhuis en het gefilmde interview geven de documentaire een ongekende openheid van zaken. Ellen ten Damme laat de camera toe tijdens de bestraling, tijdens het pijnlijke moment dat haar vriend en gitarist Robin Berlijn haar lange haar afscheert en we schuiven zelfs aan bij de gesprekken met haar behandelend arts.